23 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde yeni dönem başlıyor!

Kentsel dönüşümde yeni dönem başlıyor!

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi kapsamında 'Plan uygulama iptalleri' dönemi sona erdi.



TBMM Genel Kurulunda, Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi kabul edildi ve yasalaştı.

Kanun kapsamında kentsel dönüşüm projelerinin önündeki en büyük engel olan ‘plan uygulama iptalleri’ dönemi sona erdi. Yeni düzenleme ile sağlıksız yapılaşma ortadan kalkacak.

İmar uygulaması reddedilene yer tahsisi

İmar uygulamalarının mahkeme kararıyla iptal edilmesi durumunda davaya konu parselin hak sahiplerine muvafakati alınmak kaydıyla uygulama sahası içinde idarece uygun bir yer tahsis edilecek. 

Hak sahibine, anlaşma olmaması durumunda davacı hak sahibinin kök parseldeki yeri dikkate alınarak, uygulamadaki düzenleme ortaklık payı kesintisi düşüldükten sonraki taşınmazın rayiç bedeli üzerinden değeri ödenecek.

Planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilecek

Kesinleşen planların kopyaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığına elektronik ortamda gönderilecek ve ilgili idaresi tarafından da elektronik arşiv ortamına yüklenecek. Böylece Bakanlığın taşra birimlerinin Mekansal Veri Arşiv Sistemi (MVAS) benzeri bir yapıya doküman yükleme yükü azaltılacak. 

Planlar, plan değişiklikler ve plan revizyonları e-plan otomasyon sistemi üzerinden "plan işlem numarası" alacak ve planların sayısal verileri de bu ortamda toplanacak. Böylelikle plan verilerinin erişilebilirliğinin artırılması, kontrollü ve doğru biçimde izleme ve arşivleme işlemlerinin yapılması planlanıyor.

İmar Kanunu sil baştan değişiyor!

Yeni İmar Kanunu 40 maddede tüm detaylarıyla!


Geri Dön