29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüme giren binalarda merkezi sistem tekrar uygulanacak!

Kentsel dönüşüme giren binalarda merkezi sistem tekrar uygulanacak!

Kazan ve basınçlı kap sektörünün yenilikçi firması Erensan’ın Yönetim Kurulu Üyesi Eren, kentsel dönüşümün tamamlanmasıyla ithal enerji kaynaklarının daha verimli kullanılarak, cari açığın ciddi oranda azalabileceğini belirtti.



Kentsel dönüşüm kapsamına alınan bölgelerde, belirli bir metrekarenin üzerinde yapılan binalarda kazan kullanımı, Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği'yle zorunlu hale getirildi. Kentsel dönüşümün enerjiye etkisini değerlendiren Ayhan Eren, "Binalarda Enerji Performansı (BEP) yönetmeliği ile zorunlu hale gelen 2 bin metrekare üzerindeki binalarda  merkezi sistemin  kullanım zorunluluğu kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapılacak binalarda ve sitelerde uygulanmaya başladı. BEP yönetmeliği tam uygulandığı takdirde binalarda enerjinin kullanımı daha verimli hale gelecek ve dolayısıyla enerji tasarrufu yapılanma sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, konutlar merkezi sistem ağıyla yönetilecek. Binaların ısı ihtiyacının merkezi sistem üzerinden karşılanması demek, önemli miktarlarda enerji tasarrufu sağlamak anlamına geliyor" ifadelerini kullandı. 


FATURA DÜŞÜRÜLEBİLİR 


Eren, şöyle devam etti: "Evlerde kullanılan bireysel ısınma sistemleriyle tasarruf tam olarak sağlanamıyor. Türkiye’de 2023 hedefleri doğrultusunda kentsel dönüşüm projeleriyle birlikte 6–7 milyon civarında konut ve ticari bina inşası planlanıyor. Bunu, Türkiye için büyük bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Yenilenerek kullanılacak kazanlarda yoğuşma teknolojilerinin  tercih edilmesi, büyük site ve konutların bölgesel akıllı kazan daireleri sayesinde doğalgaz giderlerini düşürebilecektir. Bu projelerin enerji sistemleri doğru kurulduğu takdirde, enerjiden tasarruf edilebilir."


Yakıtta tasarrufu yükseltiyor


Enerji verimliliğini temel alarak üretim yaptıklarını belirten Eren, ISK¬Sodex kapsamında sergilenen yeni ürünleri ve özellikleri hakkında da bilgi verdi. Eren, "Eurowall–F duvar tipi yoğuşmalı kazanlar, kapasite seçiminde esneklik sağlamanın yanında yüzde 109’a varan kazan verimliliğiyle yakıt tasarrufunu en üst noktaya taşıyor" dedi. 



Akşam


Geri Dön