19 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüme harç muafiyeti geldi!

Kentsel dönüşüme harç muafiyeti geldi!

Kentsel dönüşüm uygulamalarını teşvik etmek için yeni yapıların ilk satışlarında harç muafiyeti sağlanacak...



Kentsel dönüşüm projeleri inşa eden ve projelerden ev alanlar için önemli bir düzenleme yürürlüğe girdi.

Hürriyet'te yer alan habere göre; Kentsel dönüşüm uygulamalarını teşvik etmek için yeni yapıların ilk satışlarında harç muafiyeti sağlanacak. Yani kentsel dönüşüm yasası kapsamında yapılan bir projeden ev alan da satan da tapu harcı ödemeyecek.

Tapu harcı mülkün değerinin yüzde 4’ü kadar ödeniyor. Bunu yüzde 2 alıcı, yüzde 2 satıcı ödüyor. (İndirim nedeniyle 31 Aralık’a kadar toplam yüzde 3 ödenecek) 500 bin TL'lik bir evde 10 bin TL alıcı 10 bin TL satıcı tapu harcı ödüyor. Bundan sonra kentsel dönüşüm kapsamında yapılan satışta bu ödenmeyecek.

Yetkililer, dönüşüm projelerinde yüzde 8 ya da yüzde 18 KDV yerine yüzde 1 KDV ödendiğini hatırlatarak, tapu harcı muafiyeti ile dönüşüm sürecine yeni bir katkı daha sağladıklarını söyledi. 

Kentsel dönüşüme harç muafiyeti geldi!

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, bugüne kadar gayrimenkul şirketlerinin tapu harcını ödeyip sonra iadesi için dava açtığını söyledi. Durbakayım, "Dava açıp belli bir süre sonra geri alıyorduk. Bu gereksiz iş yükü ve maliyetti, şimdi bundan kurtulduk" dedi.

Kentsel dönüşümde belediyelere ödenen harçlar da tartışma konusuydu. Kimi projelerde harç ödenirken, kiminde ödenmediği iddia ediliyordu. Yeni düzeneme bu konuya da netlik getirdi. “Riskli alanlarda, rezerv yapı alanlarında ve riskli yapıların bulunduğu parsellerde, mevcut inşaat alanının bir buçuk katına kadar olan yeni inşaat alanı için belediyelerce harç ve ücret alınmaz” denildi. Yani 1000 metrekare inşaat yıkılarak yeni yapılacak 1500 metrekare inşaat için harç ödemeyecek, ancak yıkılan inşaat alanının 1.5 katını aşan kısımlar için ilgili belediyeye ödeme yapılacak.

 

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tam metni!
 


Geri Dön