18 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümle çimento fiyatları yüzde 60 zamlandı!

Kentsel dönüşümle çimento fiyatları yüzde 60 zamlandı!

6 milyon konutun yenilenmesi kapsamında kentsel dönüşümle hızlanan inşaat üretiminden gelen yoğun çimento talebine fiyat artırarak cevap veren çimento şirketleri, çimento fiyatlarına yüzde 60 civarında zam yaptı...



Deprem bölgesindeki Türkiye'de 6 milyon konutun yıkılarak modern şartlarda yeniden inşasını öngören kentsel dönüşüm hamlesi çimento kartellerinin fiyat oyununa takıldı. Kentsel dönüşümle hızlanan inşaat üretiminden gelen yoğun çimento talebine fiyat artırarak cevap veren çimento şirketleri, çimento fiyatlarına yüzde 60 civarında zam yaptı.


KARTEL FIRSATA ÇEVİRDİ


Kurların yükselmesi ile beraber iç talebi karşılamak yerine ihracata ağırlık vermeye başlayan çimento şirketleri kısa yoldan kar elde etme telaşına düştü. Ülke içindeki inşaat sektöründen gelen çimento talebine, üretimi artırmak yerine fiyat yükselterek cevap veren çimento şirketleri beton fiyatlarının da yükselmesine neden oldu.


FİYATI 170 TL'YE YÜKSELTTİLER


Dış pazarda yabancılara çimentonun tonunu 60 dolara (127 TL) satan çimento şirketleri, iç pazarda ise inşaat üreticilerine ton başına 170 TL fiyat uygulaması inşaat sektöründe tepki ile karşılanıyor. 17 Aralık operasyonlarının ardından doların 2,20 seviyesine yükselmesini fırsata dönüştüren çimento şirketleri ihracata hız verince iç pazarda inşaatçılar sıkıntıya düştü. Çimento şirketleri iç pazarda yaşanan sıkışıklığı fiyat artışı ile kara dönüştürdü. Çimentocular ton başına çimento fiyatlarını bir yılda 105 liradan 170 liraya kadar çıkardı.


Yeni yatırım ve istihdam yok


İnşaat sektöründe çalışan işçi sayısı 2008 yılından bu yana 10 bin kişi civarında seyrediyor. İç pazarda inşaat sektörünün hızlı büyümesini üretim artışıyla değil fiyat artışıyla kazanca dönüştüren çimento sektörü yeni yatırımları da kıstı. Yeni yatırım yapılmayınca sektörde çalışan sayısı da 2008 yılından bu yana değişmedi. Kapasite artışları ise mevcut işçilerin mesaileriyle karşılandı. Çimento sektöründe çalışan işçi sayısı son 6 yılda sürekli 10 bin kişi civarında bulunuyor.


Yeni Şafak Gazetesi


Geri Dön