19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümle iş makinesi sektöründe de büyüme bekleniyor!

 Kentsel dönüşümle iş makinesi sektöründe de büyüme bekleniyor!

Yıllık ortalama 40 milyar dolar yatırım planına paralel olarak iş makinesi sektörü de yıllık yüzde 15 büyüme bekliyor



Satışların yılda 1.200-1.500 adet artmasını beklediklerini anlatan Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Cüneyt Divriş, bunun da önümüzdeki 10 yıl boyunca yıllık yüzde 15 büyüme anlamına geldiğini söyledi. Divriş, gelecek hafta düzenlenecek Vizyon 2023 etkinliğinde kamu ve iş makineleri sektör buluşmasında kentsel dönüşümün en önemli konu başlığı olacağını ifade etti. Özellikle İstanbul ve İzmir'in kentsel dönüşüme ihtiyaç duyduğunu aktaran İMDER Başkanı, deprem güvenliğinin birinci derecede önem taşıdığını anlattı.


Türk müteahhitler iş aldıkları ülkelere Türk imalatı iş makineleri de götürüyor. 2011 yılında 1 milyar 241 milyon dolarlık ağır iş makinesi, 216 milyon dolarlık da istif makinesi ihracatı gerçekleşirken, yaklaşık 2,5 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Avrupalının son 7 yılda Türkiye'nin kendilerini nasıl geçtiği üzerine kafa yorduğunu belirten Divriş, bugün İngiltere, Almanya ve Fransa'dan sonra Avrupa'nın en büyük 4. pazarı haline geldiklerini söyledi. Divriş, "İş makinesi satışımız yaklaşık 12 bin adet. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde bu rakamı 20.000'e çıkarmayı hedefliyoruz." dedi


Türkiye'de şu anda 7 yaş sınırında 60 bin adet ağır iş makinesi bulunuyor. Buna karşılık iş makinesi operatörü sayısı 14 bin kişi civarında. Ülkenin bu alanda büyük açığı olduğunu belirten Divriş, Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi'nde operatör yetiştirdiklerini anlattı. İMDER ayrıca 20 meslek lisesi ile de eğitmen eğitimi konusunda işbirliği yapıyor. Operatör maaşları 1.500-5 bin lira arasında değişirken bazı özel makinelerde bu rakam 10 bin liranın üzerine çıkıyor.

Zaman


Geri Dön