26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümle modern yaşam alanları oluşturuluyor!

Kentsel dönüşümle modern yaşam alanları oluşturuluyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, "Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde bugüne kadar hiçbir hükümetin gündeme getiremediği kentsel dönüşümü başlattık. Şehirlerimizin çehresini değiştirerek, vatandaşımızın modern yaşam alanlarına kavuşmasını sağladık." dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Sur projesine ilişkin, "Kimsenin endişesi olmasın. Terörün yıktığı bu tarihi mirası, bölgenin kültürel değerlerini koruyarak yeniden ayağa kaldıracağız. Bunun için çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz" dedi. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen, Sabah Gazetesinin düzenlediği Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nın açılışında konuşan Sarı, bir ülkenin vitrininin şehirleri olduğunu belirterek, her şehrin bir ruhu, dokusu ve kimliğinin bulunduğunu, şehirlerin sadece kendi mimari özelliğini değil, içinde yaşayan toplumun da kimliğini yansıttığını kaydetti. 

Sarı, Türkiye'deki şehirlerin de içinde yaşayan insanları gibi farklı renklerden oluşmuş bir gökkuşağı güzelliğinde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bir ayağı geçmişte bir ayağı gelecekte olan İstanbul'a baktığımızda her adımda, her sokakta ve her mahallesinde dönemin özelliklerini yansıtan ecdadımızdan yadigar tarihin, kültürün, medeniyetin izlerine rastlarız. Bundan yola çıkarak biz de doğru şehirleşmenin bilincinde olarak kentlerimizin planlı gelişmesini sağlamaya çalışıyoruz.


Gelecek nesillerimize kültürel dokusunu koruyan, konforlu ve kendi öz kimliğine sadık şehirler bırakmayı hedefliyoruz. Hızla göç alan kentlerde artan nüfus ile oluşan çarpık yapılaşma, sağlıksız ve güvensiz afet risklerine açık sorunlu şehirleri ortaya çıkartmıştır. Bu şehirleşme anlayışıyla toprak ile bağımız koparılmış ve çocuklarımızın oyun alanları yok edilmiştir. Bu sorunların çözümüne yönelik olarak kapsamlı adımlar yine AK Parti hükümetleri döneminde atılmıştır. Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde bugüne kadar hiçbir hükümetin gündeme getiremediği kentsel dönüşümü başlattık. Şehirlerimizin çehresini değiştirerek, vatandaşımızın modern yaşam alanlarına kavuşmasını sağladık."


- "Çalışmalarımızda vatandaşlarımızın rıza ve duasını alarak hareket ediyoruz"

Bakan Sarı, Türkiye'de kentsel dönüşümü başlattıkları Esenler'de incelemelerde bulunduklarını anımsatarak, "Proje 24 ay gibi kısa sürede tamamlandı. Oradaki vatandaşımızın gözündeki heyecanı, mutluluğu, umudu bizzat gördük. Bu proje vatandaşımızın hayallerini nasıl gerçeğe dönüştürdüğümüzün en somut örneğidir" dedi. 

Bakanlık olarak son 3 yılda kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında kira yardımları da dahil 2 milyar liraya yakın kaynak kullandıklarını vurgulayan Sarı, 48 ilde 179 riskli alan ilan ettiklerini, bu alanların 1 milyon 200 binden fazla insanı ilgilendirdiğini kaydetti.


Sarı, 2015 yılı sonu itibarıyla toplam 92 bin 833 binada riskli yapı tespitinin gerçekleştirildiğini bildirerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Kentsel dönüşüm eski ve riskli yapıları yıkıp yerlerine yeni binalar yapmak değildir. Amacımız çevresine duyarlı, yeşil alanlarıyla, eğitim ve sağlık tesisleri, sosyal donatı alanları, ulaşım sistemi, altyapısıyla yeni yaşanabilir tarihsel ve kültürel değerlerini yansıtan, görselliği yüksek estetik mekanlar oluşturmaktır. En büyük hedeflerimizden biri şehirleşmede yöresel mimari özelliklere uygun konut projelerini hayata geçirmektir. Son dönemde çok önemsediğimiz Sur projemiz tam da bahsettiğimiz özellikleri içinde barındırıyor.


Kimsenin endişesi olmasın. Terörün yıktığı bu tarihi mirası, bölgenin kültürel değerlerini koruyarak yeniden ayağa kaldıracağız. Bunun için çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz. Yaptığımız projelerde önceliğimiz bölge hassasiyetlerini dikkate almaktır. Biz çalışmalarımızda vatandaşlarımızın rızasını ve duasını alarak hareket ediyoruz. STK'lardan üniversitelere, akademisyenlerden konunun uzmanlarına kadar pek çok farklı isim ile bir araya gelerek fikirlerini alıyoruz."


- "Yolumuza akıllı şehirler stratejisi ile devam edeceğiz"

Kendilerinin vatandaşların yaralarını sarma endişesindeyken, bir kesimin ise bu yaraları derinleştirmek için uğraştığına dikkati çeken Sarı, "Bölgede yaşayan insanların mağduriyetini gidermek için aldığımız bütün kararlar farklı yönlere çekilmeye çalışılıyor. Dün terörün yakıp yıktığı evlere sesini çıkarmayanların bugün bizim bölgede yapmaya çalıştığımız inşa ve ihya çalışmalarını eleştirmelerini anlamak mümkün değil. Biz neler yapmamız gerektiğini çok iyi biliyoruz" dedi.


Bakan Sarı, Sur, Silopi ve Cizre ile ilgili adımlar atmaya başladıklarına işaret ederek, "Önce Silopi ardından Cizre'de terör örgütüne yönelik yürütülen operasyonların sona ermesiyle kısa sürede tüm zarar tespit çalışmalarını tamamladık. Bakanlığımız Cizre'de 2 haftada 20 bin binayı inceledi. İdil'deki zarar tespit çalışmaları da bu hafta içinde tamamlanacak. İnşallah aynı detaylı çalışmayı Sur içinde de gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.


Hedeflerinin Türkiye'nin 81 ilinde kentlerin ihyasını gerçekleştirmek olduğunu vurgulayan Sarı, bu sebeple akıllı kentlerin öncelikleri arasında bulunduğunu söyledi. 

Sarı, daha az enerji harcayan, az su tüketen, bisiklet yollarıyla birbirine entegre olan, toplu taşıma sistemleriyle ulaşım sorununun çözülmüş, ekolojik bir şehrin temellerinin atıldığı yeni şehircilik anlayışından bahsettiklerini belirterek, "Kullanılan inşaat malzemesinden geri dönüştürülen evsel atığına, ulaşım sisteminden enerji üretim ve tüketimine kadar emisyonların azaltılmasını sağlayan temiz ve çevreci akıllı kentleri inşa edeceğiz. Akıllı kentler sadece tüketen değil, tüketirken üreten kentler olacak. Kentsel dönüşümde yolumuza akıllı şehirler stratejisi ile devam edeceğiz. Geçmişiyle barışık, modern, sağlıklı, ekonomiye katkı sağlayan, gelecek nesillere aktarabileceğimiz sürdürülebilir yaşam alanları oluşturacağız. En büyük hedefimiz toplumun her kesiminin refah içinde yaşadığı, birlik ve beraberlik içinde mutlu insanların Türkiye'sini kurmaktır." değerlendirmesinde bulundu. 


AA




Bu haber Takvim Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Türkiye’de yıkılıp yeniden yapılması gereken 6 milyondan fazla konut olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşümün vatandaşı güvenli binalara kavuşturacağını söyledi


Ekonomiye 400 milyar dolarlık katkı sağlayacak kentsel dönüşüme ilk kazmanın vurulduğu 2012'den bu yana yaşanan süreç yeni bir aşamaya geçiyor. Sabah Gazetesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 'Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı' hem bu yeni aşamanın hem de dönüşümün parametrelerinin tartışıldığı beyin fırtınasına döndü. Kurultayın açılış konuşmasını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Erdoğan, Türkiye'de yeniden yapılması gereken 6 milyondan fazla konut olduğunu kaydetti. Kentsel dönüşümle amaçlarının yuva yıkmak değil, tam tersine vatandaşları güvenli ve huzurlu yuvalara kavuşturmak olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu anlayışla kentsel dönüşüm çalışmalarının hedefledikleri sonuca ulaşacağına inandığını dile getirdi. 


KALİTE ARTACAK

Türkiye'nin 2023 yılına kadar 6 milyon ilave konuta ihtiyaç duyacağını söyleyen Erdoğan, TOKİ'nin ve kurumsal firmaların örnek uygulamalarıyla, vatandaşların, sadece içinde oturacakları değil, kalitesiyle, teknolojisiyle, çevresiyle, sosyal donatılarıyla kendisine yüksek hayat kalitesi sunacak konutlara sahip olmasını istediklerini anlattı. bin 200 ki şi izle di Turkuvaz Medya Grubu Başkan Vekili Serhat Albayrak'ın ev sahipliğinde düzenlenen kurultayı, bin 200 kişilik üst düzey bir davetli grubu izledi. Kurultayda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, yeni bir şehircilik anlayışına geçtiklerini, akıllı kentlerin inşa edileceğini söyleyerek, "Akıllı kentler üreten kentler olacak" dedi.



Takvim


Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı


SABAH gazetesinin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’nda dönüşümün yol haritası yeniden çizildi. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık yatay yapılara geçme zamanı” dedi


Ekonomiye 400 milyar dolarlık katkı sağlayacak kentsel dönüşüme ilk kazmanın vurulduğu 2012'den bu yana yaşanan süreçte yeni bir aşamaya geçiliyor. SABAH gazetesinin ev sahipliğinde düzenlenen 'Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı' hem bu yeni aşamanın hem de dönüşümün parametrelerinin tartışıldığı beyin fırtınasına döndü. Bin 200 kişinin katıldığı kurultayın açılış konuşmasını siyasi risk aldığını belirterek kentsel dönüşümü başlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Erdoğan, konuşmasında yatay mimari ve akıllı kentlere dikkat çekti.


KÜLTÜR KORUNACAK


Kurultayın açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, özellikle terör saldırılarıyla yıkılan Sur, Cizre, Silopi ve İdil'i yeniden yapılandıracaklarını söyledi. Sarı, şöyle konuştu: "Bakanlığımız Cizre'de 2 haftada 20 bin binayı inceledi. İdil'de zarar tespit çalışmaları bu hafta tamamlanacak. Aynı detaylı çalışmayı Sur için de gerçekleştireceğiz. Sur'da bölgenin kültürel değerlerini koruyarak yeniden ayağa kaldıracağız."


2 MİLYARLIK KAYNAK


Bakanlık olarak son 3 yılda kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında kira yardımları da dahil 2 milyar liraya yakın kaynak kullandıklarını vurgulayan Sarı, 48 ilde 179 riskli alan ilan ettiklerini, bu alanların 1 milyon 200 binden fazla insanı ilgilendirdiğini kaydetti. 2015 sonu itibarıyla toplam 92 bin 833 binada riskli yapı tespitinin gerçekleştirildiğini bildiren Bakan Sarı, "En büyük hedeflerimizden biri şehirleşmede yöresel mimari özelliklere uygun konut projelerini hayata geçirmektir" diye konuştu.


KURULTAYI 1.200 KİŞİ İZLEDİ


Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak'ın ev sahipliğinde düzenlenen 'Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nı siyasiler, yerel yöneticiler, bürokratlar, finans ve inşaat sektörünün temsilcilerinin de bulunduğu bin 200 kişilik üst düzey bir davetli grubu izledi. Kurultaya aralarında İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, İTO Başkanı İbrahim Çağlar, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kalyon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Cemal Kalyoncu, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir gibi isimler katıldı.


Sabah


Geri Dön