25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümü en çok İzmit istiyor!

Kentsel dönüşümü en çok İzmit istiyor!

Kentsel dönüşüme en çok başvuru İzmit'ten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Mayıs 2012 tarihinde çıkarttığı Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanmak için en çok başvurunun İzmit'ten olduğu öğrenildi.



Kentsel dönüşüme en çok başvuru İzmit'ten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Mayıs 2012 tarihinde çıkarttığı Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanmak için en çok başvurunun İzmit'ten olduğu öğrenildi. Yetkililer, yasanın amacını başta deprem olmak üzere, sel, heyelan, kaya düşmesi, çığ gibi afet riski altında bulunan bölgeler ile risk dışında kalan, ekonomik ömürlerini tamamlamış, eski ve hasarlı binaların tasfiyesi edilerek yerine sağlıklı, güvenli standartlara uygun yaşam alanının oluşturulması şeklinde açıkladı. Yetkililer, yasadan faydalanmak için Kocaeli genelinde şimdiye kadar 800'e yakın başvuru bulunduğunu ve bu başvuruların 400'ünün İzmit'ten yapıldığını söyledi. Yetkililer, "izmit'ten sonra en çok başvuru Gebze'den oldu. Bazı ilçelerde ise henüz başvuru bile yok. 


LİSANSLI 20 FİRMA VAR 

İzmit Belediyesi olarak yasadan yararlanmak isteyenlere kanunlar çerçevesinde her türlü kolaylığı sağlıyoruz" dediler. 2012 yılında kabul edilen yasanın mülk sahiplerine önemli kazanımlar sağladığı kaydedildi. 6309 sayılı yasadan yararlanmak isteyenler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığindan lisanslı özel firmalarla anlaşıyorlar. Halen Kocaeli'nde 20'ye yakın olan bu firmalar bedeli karşılığında vatandaşın bina sında inceleme yapıyor. Yapılan inceleme bir raporla Bayındırlık II Müdürlüğü'ne bildiriyor. İl Müdürlüğü de yapacağı kontrol sonunda bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na iletiyor. Binanın riskli olup olmadığına bakanlık karar veriyor. 


RESMİ HARÇLARDAN MUAF

 Şayet bina riskli ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilgili belediyeye bilgi vererek binanın 2 ay içinde yıkılmasının takip edilmesini istiyor. Bu süreç tamamen lisanlı firmalarca takip ediliyor. Binası riskli kabul edilen vatandaşların yasadan kaynaklanan çeşitli avantajları bulunduğu da öğrenildi. Her türlü ruhsat ve diğer tüm resmi harçlardan muaf tutulan riskli yapı sahibine yeni bina yapıncaya kadar kira yardımı ve inşaat için de düşük faizli kredi de verildiği kaydedildi. Söz konusu yasanın avantajlarının zamanla daha da anlaşılarak riskli yapıların yıkılarak yerine depreme dayanıklı yeni yapılar yapılacağı bildirildi. 


Demokrat Kocaeli


Geri Dön