25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümü riske atmamak için müteahhitler eğitiliyor!

Kentsel dönüşümü riske atmamak için müteahhitler eğitiliyor!

İnşaat Müteaahitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu yaptığı açıklamada, Türk inşaat sektörünün dünyada üst üste ciddi başarılar göstererek, ikinci ligde yer aldığını dile getirdi




İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, müteahhitlerin kentsel dönüşümün lokomotifi durumunda olduklarını belirterek, "Kentsel dönüşüm sürecini riske atmamak için müteahhitlerin eğitilmesi gerekiyor. Müteahhitlik, çok karlı bir meslek gibi görünebilir ancak bunun çok ciddi sorumlulukları var. 

Sektördeki müteahhitlerin yüzde 50'si maalesef inşaat alanındaki pek çok kuraldan habersiz" dedi.


Tahir Tellioğlu yaptığı açıklamada, Türk inşaat sektörünün dünyada üst üste ciddi başarılar göstererek, ikinci ligde yer aldığını söyledi. Elde ettiği önemli başarılara rağmen Türk inşaat sektörünün kendi içinde ciddi sorunları olduğunu belirten Tellioğlu, Türk Ticaret Kanunu'nda müteahhitlerin meslek tanımının olmayışının öncelikli sorunlar arasında yer aldığını kaydetti. 


"Müteahhitliği her önüne gelenin yapabildiği bir meslek" olarak değerlendiren Tellioğlu, şöyle devam etti: "Müteahhitliği disipline edecek bir meslek odası yok. Oysa ki Türkiye'de müteahhitlik sektörü, 2012 yılı rakamlarına göre 120 milyar, 2013 yılında ise yaklaşık 150 milyar lira Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) yatırımı olan, aileleriyle 10 milyona yakın insanı istihdam eden dev bir sektör. Sektör bu kadar büyük ve önemli olmasına rağmen mesleki tanımının olmayışı, önüne gelenin bu sektörün içine girmesi mesleğin geleceğini de çok büyük bir proje olan kentsel dönüşüm projesini de olumsuz etkiler. Meslektaşlarımız bir an önce disiplin altına alınmazsa çürük yapıları yıkıp yerine sadece camlı rezidanslar yapmış oluruz. 


Bir katma değer yaratılır ancak harcanılan 500 milyar dolar başımıza bela olur. Çin ve Kore, 20-30 yıl önce yapılmış, 20 katlı binaları yeniden yıkmak zorunda kalıyor. Bu uluslararası tecrübeden de faydalanarak, bizim kaynak israfı yapmadan kentsel dönüşümü gerçekleştirmemiz gerekiyor.


" MÜTEAHHİTLERE SERTİFİKA

 Tellioğlu, kentsel dönüşümün yaklaşık 500 milyar dolar bütçelik büyük bir yatırım olduğunu anımsatarak, müteahhitlerin de bu dönüşümün önemli bir ayağını oluşturduğunu dile getirdi. 

Müteahhitleri eğitimli hale getirmek için önemli bir proje hazırladıklarını anlatan Tellioğlu, şunları kaydetti: "Müteahhitler, kentsel dönüşümün lokomotifi durumundalar. Kentsel dönüşüm sürecini riske atmamak için müteahhitlerin eğitilmesi gerekiyor. 


Müteahhitlik, çok karlı bir meslek gibi görünebilir ancak bunun çok ciddi sorumlulukları var. 

Sektördeki müteahhitlerin yüzde 50'si maalesef inşaat alanındaki pek çok kuraldan habersiz. Diğer yüzde 50'nin bilgileri ise göreceli. Müteahhit, iş ve işçi güvenliği, enerji tasarrufu, güvenli ve yeşil bina, yapılarda kat sayı hesabının önemi, finansman modelleri ve olmazsa olmaz köşegenler hakkında bilgi sahibi olmalı. 

Bu konuları 10 başlık altında toplayarak bir ders müfredatı hazırladık. Üniversitelerle anlaşarak müteahhitlere hazırladığımız müfredat kapsamında ders verilmesini sağlayacağız. Daha sonra da dersle ilgili gösterilen performansa veya başarıya göre o meslektaşımıza sertifika vereceğiz. Bu şekilde mesleğe girmek isteyenlere en azından 'bir dur, bu mesleğe giriyorsun ama sorumluluklarını da bileceksin' diyebileceğiz. Projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunduk. 

Bakanlığın bu projeyi bir an önce onaylamasını bekliyoruz. Çünkü bu proje hem kamunun hem de sektörün menfaatine. Proje sayesinde müteahhitlik mesleğine girişte yüzde 10 oranında bir kırılma olacağını düşünüyorum. 

Eğitimler sayesinde daha bilinçli müteahhitler yetişecek.


Kayseri Anadolu Haber


Geri Dön