25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümün yerine depremsel dönüşüm geliyor!

Kentsel dönüşümün yerine depremsel dönüşüm geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Dubai’deki Cityscape Global 2017 Fuarı’nı ziyaret etti. Fuarda konuşan Özhaseki, Depreme Hazırlık Yasası adlı yeni bir çalışma için çalıştıklarını açıkladı.



Bundan 5 yıl önce çıkarılan kentsel dönüşüm yasası ile 1 milyon binanın dönüşümünü hedefleniyor. Bu amaçla Depreme Hazırlık Yasası adlı yeni bir çalışma hazırlandı. Yasa ile özellikle kentsel dönüşüm kelimesinin yarattığı negatif algının ortadan kaldırılması ve 10 -15 yılda 7.5 milyon konutun dönüştürülmesi planlanıyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Dubai’deki Cityscape Global 2017 Fuarı’nı ziyaret etti. 2012’de çıkarılan kentsel dönüşüm yasasının ‘Depreme Hazırlık Yasası’ olarak yeniden yasalaşacağını söyleyen Özhaseki, kendisinin bu yasanın Kanun Hükmünde Kararname olarak yayınlanmasından yana olduğunu vurguladı.


Yasa ile bugüne kadar 1 milyon civarında dönüşen riskli binanın bundan sonra faizsiz krediler ve rezerv konut alanları gibi ayrıcalıkları içeren yasa ile birlikte belediyelerin de işin içine girmesiyle 7.5 milyona yükseleceğini söyleyen Özhaseki “Bu dönüşümü önümüzdeki 10-15 yılda gerçekleştirmemiz gerekiyor. Deprem parti dinlemiyor, hepimizin yakınlarını alabiliyor” açıklamasında bulundu.


Bundan sonra yasaya kentsel dönüşüm ismini vermek istemediklerini, bu ismin rant ile beraber anıldığını belirten Bakan Özhaseki, Cityscape’te gazetecilerle yaptığı toplantıda, yeni yasa ile yılda 500 bin konutun yenileneceğini ifade etti. 


Özhaseki, “İstanbul’da büyük bir depremin meydana gelmesinden sonra yapılan hesaplamalara göre bina ve altyapı zararı 100 milyar dolar olacak. Şu an İstanbul’da ilk etapta ele alınması gereken 600 bin riskli yapı var. Depreme Hazırlık Yasası’nı Bakanlar Kurulu’na sunduk, ardından Meclis’ten geçmesini bekliyoruz. KHK ile de bu yasa çıkabilir. Yasa ile bina bazlı değil alan bazlı dönüşüm planlıyoruz. İller Bankası ve Dünya Bankası’ndan ilk yılda 20 milyar TL kredi açacağız. Bu kredi, üç yıl geri ödemesiz ve faizsiz olacak. Belediyeler proje üretecek. Biz de belediyelere binaları yaptığı süre boyunca, faizsiz kredi sağlayacağız. Vatandaş da müteahhitle anlaşıp gelirse, aynı imkanı sağlayacağız. Bina tamamlanınca da parayı geri alacağız. Burada devlet, faiz yükünü üstlenecek” şeklinde konuştu.


Bu dönüşümün kullanılan inşaat malzemeleri, mobilya ve tekstil sektörü ile birlikte 200 milyar TL’lik ekonomi yaratacağını müjdeleyen  Özhaseki, rezerv alanlarının da tespit edildiğini ve daha sonra bu alanların basın toplantısı ile anlatılacağını vurguladı. 


Genellikle yerinde dönüşüm yapılacağını ama buna müsait olmayan alanlarda rezerv alanların kullanılacağını açıklayan Özhaseki, “Vatandaş yerinde dönüşüm yapacak, en fazla ona 500 metre, 1 kilometre öteye taşınabilirsin diyeceğiz. Örneğin Esenler ve Güngören’de bu tarz bir dönüşüme gideceğiz. Fatih gibi yerlerde yerinde dönüşüm yapacağız. Sadece Avrupa Yakası’nda 25 milyon metrekare rezerv alanı var. Bu da 250 bin yeni konut demek” dedi. 



Dünya


Geri Dön