25 / 04 / 2024

Kentsel gelişim için komşu ilçelerle ortak hareket edilmeli!

Kentsel gelişim için komşu ilçelerle ortak hareket edilmeli!

İstanbul’un batısını masaya yatıran “Yerel Yönetimlerde Yeni Bir Model Arayışı” konulu “Batı İstanbul Çalıştayı” sona erdi. Çalıştayda konuşan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Kentsel gelişim için komşu ilçelerle ortak hareket edilmeli" dedi




İstanbul’un batısını masaya yatıran “Yerel Yönetimlerde Yeni Bir Model Arayışı” konulu “Batı İstanbul Çalıştayı” sona erdi. Beylikdüzü Belediyesi’nin organizasyonu ile Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştayın son gününde konuşan Belediye Başkanı İmamoğlu, “Beylikdüzü’nün kendi coğrafyasında Avcılar, Büyükçekmece ve Esenyurt ilçelerinden bağımsız bir gelişim göstermesi beklenemez. Bu dört ilçenin, kentsel sorunlara karşı bütüncül bir anlayış içerisinde çözümler üretmesi gerekiyor. Yeni stratejiler geliştirip İstanbul’un batı yakası olarak birlikte hareket etmeliyiz. Bu süreçte toplum ve yereldeki tüm aktörler söz sahibi olmalı. Yerelin ihtiyaçlarını en eşitlikçi şekilde çözebilmeliyiz ” diye konuştu.


Beylikdüzü, Büyükçekmece, Avcılar ve Esenyurt ilçelerini ifade eden “Batı İstanbul” kavramı akademisyen, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve araştırmacılar tarafından 2 gün boyunca Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde ele alındı. Çalıştayın ana konusunu kentsel gelişim, yerel yönetimlerin kentlere etkisi ve Beylikdüzü’nün Batı İstanbul’un başkenti olma ideali oluşturdu. Çalıştayın son gününün moderatörlüğünü Prof. Dr. Ahmet Özer yaptı. Oturuma ilçenin kuruluşunu ve kentsel gelişim tarihini anlatarak başlayan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentsel gelişimin tek anahtarının nüfus olmadığını ama çok önemli bir faktör olduğunu söyledi. İmamoğlu, 2015 yılı itibariyle Beylikdüzü’nün 279 bin 999 nüfusa sahip olduğunu, ilçe genelindeki tüm projelerin öncelikle Avcılar, Esenyurt, Büyükçekmece ile birlikte 1 milyon 500 binlik nüfusu etkileyeceğini düşünerek planlanması gerektiğini söyledi.


“Fotoğrafa Bütünden Bakmak Lazım”

Beylikdüzü’nün, İstanbul’un Avrupa yakasında batıya doğru gerçekleşen büyümenin meydana getirdiği önemli yerleşim ve ticaret alanlarından biri haline geldiğini ifade eden Başkan İmamoğlu, “Yerele yönelik kentleşme, planlama ve ulaşım önerileri getirilmelidir. İstanbul genelinde raylı sistemin ulaşım oranı günlük 1.7 milyon kullanıcı ile birlikte %14 olarak belirleniyor. Mevcut sistemin 1.5 milyonluk Batı İstanbul nüfusuna hizmet edemiyor olması kabul edilemez bir durum. Toplu taşıma yatırımlarının metrobüs ile sınırlı kalmaması, Beylikdüzü’ne ulaşımda karayoluna alternatif ulaşım politikaları geliştirilmesi gerekiyor. İstanbul’da toplu taşımada yaratılacak olan alternatifler, raylı sistem ve deniz yolu ağırlıklı bir kentsel sistem ile bağlantılı bir biçimde sonuca ulaşabilir” şeklinde konuştu. Bu amaçla ulaşılabilir bir Batı İstanbul için, ilçe belediyelerinin ve Büyükşehir Belediyesi’nin el birliği ile fotoğrafa bütünden bakarak çareler üretilmesinin acil olduğunu kaydetti.


Vatandaşlardan Çok Sayıda Soru Geldi

İstanbul Şehir Plancıları Odası ve Başkanı Tayfun Kahraman “Batı İstanbul’un Kentleşme Sorunları” konulu konuşması ile oturuma değerli katkıda bulundu. Kahraman, özellikle son yıllarda Beylikdüzü’nde 18 bin Esenyurt’ta 60 bine yakın nüfus artışının olduğunu ve eşitsiz bir gelişme yaşandığına dikkat çekti. Bölgelerin kentsel gelişimlerinde de sosyal donatı alanlarının ve kapasitelerinin iyi değerlendirilmesini söyledi. Kahraman ayrıca 3. Köprü projesi ile ulaşım problemlerini ortaya koydu. Marmara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Yerel Yönetimler Bölümü’nden Doç. Dr. Erbay Arıkboğa da yerel yönetimlerin tarihini ve gelişimini detaylı bir biçimde anlattı. İstanbul’da kentel büyüme ve büyükşehirden örnekler verdi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği çalıştayda konuklara katılımcılardan çok sayıda soru yöneltildi. Herkese huzurlu bir kent yaşamı dileyen Başkan İmamoğlu, tüm konuklara teşekkür ederek, kendilerine tablo hediye etti. 



Beylikdüzü Belediyesi



Haber YurtHaber'de şöyle yer aldı;

İstanbul'un batısını masaya yatıran "Yerel Yönetimlerde Yeni Bir Model Arayışı" konulu "Batı İstanbul Çalıştayı"sona erdi. Beylikdüzü Belediyesi'niıı organizasyonu ile Beylikdüzü Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştayın son gününde konuşan Belediye Başkanı İmamoğlu, "Beylikdüzü'nün kendi coğrafyasında Avcılar, Büyükçekmece ve Esenyurt ilçelerinden bağımsız bir gelişim göstermesi beklenemez. Bu dört ilçenin, kentsel sorunlara karşı bütüncül bir anlayış içerisinde çözümler üretmesi gerekiyor. Yeni stratejiler geliştirip İstanbul'un batı yakası olarak birlikte hareket etmeliyiz.Bu süreçtetopluın ve yereldeki tüm aktörler söz sahibi olmalı. Yerelin ihtiyaçlarını en eşitlikçi şekilde çözebilmeyiyiz " diye konuştu.  Beylikdüzü, Büyükçekmece, Avcılar ve Esenyurt ilçelerini ifade eden '"Batı İstanbul" kavramı akademisyen, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve araştırmacılar tarafından 2 gün boyunca Beylikdüzü Kültür Merkezi'nde ele alındı. Çalıştayın ana konusunu kentsel gelişim, yerel yönetimlerin kentlere etkisi ve Beylikdiizü'nün Batı İstanbul'un başkenti olma ideali oluşturdu. 

YurtHaber


Geri Dön