26 / 04 / 2024

Kenya 2030 hedefleri için TOKİ'de!

Kenya 2030 hedefleri için TOKİ'de!

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, TOKİ modelini öğrenmek ve uygulamak isteyen ülkelere İdare'nin tecrübelerini ve finansman modelini anlattıklarını belirtti.



TOKİ'nin yurt dışında ilgiyle takip edildiğini ve birçok ülkenin temsilcileriyle görüşme yaptıklarını aktaran  TOKİ  Başkanı Turan, bölge ülkeleri başta olmak üzere 93 ülke heyetiyle bilgi ve tecrübelerini paylaştıklarını söyledi.

TOKİ Dİmzalanan protokollerle ve mutabakatlarla yeni açılımlar sunmaya dönük adımlar atıldığını belirten Turan, bu kapsamda Kenya Vizyon 2030 Uygulamaları Müsteşarı Dr. Julius M. Muia ve beraberindeki heyetini ağırlayarak konut uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Müsteşar Dr. Muia'ya, TOKİ'nin önceliğinin dar ve orta gelirlileri ev sahibi yapmak olduğunu aktaran Turan, İdare’nin kendine özgü finansman modeli ile her yıl ortalama 60 bin yeni konut geliştirdiğini ve 2023’te 1 milyon 200 bin konuta ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

TOKİ'nin Pakistan, Endonezya, Srilanka ve Somali'de yardım amaçlı konut, eğitim ve sağlık tesisleri yaptığını aktaran Turan, 2014'te hayata geçirilen konut üretim disiplinleriyle artık yeni bir modelin uygulamada olduğunu vurguladı.

4 yıldır yatay mimari anlayışla, yerel unsurların bulunduğu ve mahalle konsepti içinde tasarlanmış konut projelerinin uygulandığını belirten Turan, "Birçok ilçede, kasabada 2 ile 4 arasında değişen yüksekliğe sahip binalar yapıyoruz. Binaların yüzde 84'ü zemin dâhil 6 kat ve aşağısında yer alıyor. Artık TOKİ'de yüksek bina diye bir şey olmayacak" diyerek, konuk Müsteşar'a TOKİ'nin az katlı yeni konut modelinden örnekler gösterdi.


Geri Dön