26 / 04 / 2024

KEP sistemi nedir?

KEP sistemi nedir?

Elektronik Tebligat Yönetmeliği hükümlerine göre, tebligat göndermeye yetkili mercilerin ve sermaye şirketlerinin KEP hesap sahibi olması zorunlu oluyor. Buna göre KEP sistemi nedir? İşte yanıtı...



KEP sistemi nedir?

KEP yani Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi elektronik imza ve zaman damgası kullanılarak, bir e-postanın iletildiğini, gönderen/alan tarafların kimliklerini, iletinin ve eklerinin başkaları tarafından değiştirilmediğini garanti altına almayı, gönderim zamanını tespit etmeyi ve bunlarla ilgili hukuki geçerliliği olan delil üretmeyi sağlayan bir sistem oluyor.


İnşaat ve gayrimenkul sektöründe de herkesin hayatını koylaylastıracak olan bu sistem ile resmi, özel ve ticari her türlü belge ve yazı kurumlar ve şahıslar arasında elektronik olarak gönderilip alınabilecek, yani yasal geçerliliği olan elektronik yazışma ve bildirim yapılabiliyor.


Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Elektronik tebligat hizmetinden yararlanma başlığı ‘MADDE 7 – (1) Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere, elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur. Gerçek kişiler ve diğer tüzel kişiler elektronik tebligattan isteğe bağlı olarak yararlanır.’ Demektedir. 


Bu hüküm gereği, tebligat göndermeye yetkili mercilerin ve sermaye şirketlerinin(anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin) KEP hesap sahibi olması zorunludur.


KEP Sistemi özellikleri

- Bir e-postanın elektronik imza ve zaman damgası kullanılarak, ekleri ile beraber gönderildiğini ve içeriğinin değişmediğini ispat eder.


- Göndericinin ve alıcının kimlikleri inkar edilemez.


- Gönderim/alım zamanı inkar edilemez.


- Elektronik belgeler güvenli bir ortamda iletilir ve saklanır.


- Resmi yazışmalar elektronik ortama taşınır.


- E-tebligat, e-fatura, e-bildirge, e-sözleşme gibi uygulamalarda da kullanılır.


- 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre, 19.01.2013 tarihinden itibaren Anonim, Limited ve Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketlere Elektronik Yolla Tebligat yapılabilecektir.


KEP sistemi; mimari ofis ile işveren arasındaki proje çizim süreçlerini ve anlaşma içeriklerini, müteahhit ile üçüncü partiler arasındaki sözleşmeleri, emlakçı, ev sahibi ile kiracı arasındaki kira sözleşmelerini, komşularla ilgili şikayetleri, site aidatı, apartman bakım hizmetleri gibi apartman ve site yönetimine iletilmek İstenen konuları resmi anlaşmaları kayıt altına alma konularını kapsıyor.



Elektronik Tebligat Yönetmeliği!

Pelin Yelkencioğlu: İnşaat ve gayrimenkul KEP'le nefes alacak!




Geri Dön