29 / 03 / 2024

KEY ödemesi yapılacak kişiler 2011 tarihinde kesinleşecek

KEY ödemesi yapılacak kişiler 2011 tarihinde kesinleşecek

KEY ödemesi yapılacak kişiler listesinin 31 Mart 2011 tarihinde kesinleşeceği belirtildi



DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Konut Edindirme Fonu (KEY) ödemelerine ilişkin olarak, "Hükümeti, KEY ödemelerini hiçbir gerekçe ve mazerete sığınmadan gerçek değeri üzerinden ödemeye ve bu kriz koşullarında emekçileri bir nebze olsun rahatlatmaya çağırıyoruz" dedi.

Görgün, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin KEY ödemelerini en az iki yıl daha öteleyen bir düzenlemeyi TBMM'den geçirdiğini, bunun hak gaspında yeni bir adım olduğunu öne sürdü.

Düzenlemeye göre, ödeme yapılacak kişilerin listesinin 31 Mart 2011 tarihinde kesinleşeceğini, ödemelerin bu tarihten itibaren başlayacağını ve muhtemelen 2012 yılına sarkacağını vurgulayan Görgün, hükümetin bu düzenleme ile KEY sorununu yeniden çıkmaz bir yola soktuğunu iddia etti.

Ödenecek paraya bu iki yıl için enflasyon farkı olarak yüzde 10 oranında bir artış uygulanacağına dikkati çeken Görgün, kesinti yapılmasının sona erdiği 1995 yılından beri gerçek değerini tamamen yitirmiş olan paraların böylece "kuşa döneceğini" savundu.

Görgün, AK Parti hükümetinin 2007 seçimlerinden hemen önce 5664 sayılı "KEY Ödemesi Kanunu"nu çıkarttığını, çalışanların mağduriyetini gidereceğini ilan ettiğini, ancak düzenlemenin seçime yönelik bir manevra olduğunun ortaya çıktığını ileri sürdü.

DİSK Genel Sekreteri Görgün, açıklamada şu görüşlere yer verdi:

"KEY ödemesinin geciktirilmesi ve yeni bürokratik işlemlere tabi tutulması, işçi ve emekçilerin parasının amaç dışı kullanılmaya devam ettirilmesi demektir. Her bir işçi ve emekçinin KEY alacağı bilinçli hesap hataları ile eksik kaydedilmiş ve 20 yıldan bu yana enflasyon nedeniyle anlamını yitirmiştir. KEY'i 15 yıl boyunca borç ödeme aracı olarak kullananların, geri öderken hak gasbına yönelmeleri kabul edilemez. DİSK'in işçi, memur ve emekçilerin hak kaybına uğratılmasını hiçbir şekilde kabul etmesi mümkün değildir. KEY'in yeniden hak
kaybına yol açmasına karşı mücadelesini sürdürecektir. Hükümeti, KEY ödemelerini hiçbir gerekçe ve mazerete sığınmadan gerçek değeri üzerinden ödemeye ve bu kriz koşullarında emekçileri bir nebze olsun rahatlatmaya çağırıyoruz."
AA


Geri Dön