23 / 04 / 2024

KidzMondo'da herşey çocuklara hitap ediyor!

KidzMondo'da herşey çocuklara hitap ediyor!

Çocuklarıyla güzel bir hafta sonu geçirmek isteyen ailelerin yeni tercihi Trump Towers KidzMondo oluyor. Tamamen çocuklara özel tasarlanmış bu minyatür şehirde çocuklar hayatı deneyimleyerek ve eğlenerek öğreniyorlar.



Büyük şehirlerde özellikle İstanbul'da sokakta oynamak isteyen çocuklar için alternatif oyun alanları yeterli sayıda değil. Ailecek gidilen parklar yaşlıların yeri olurken alışveriş merkezleri dolup taşıyor. Haliyle çocuklar da anne-babalarıyla birlikte hafta sonu nerdeyse tüm günlerini alışveriş merkezlerinde geçiriyorlar. Sıkılmakta hakları var. Çünkü onlar henüz oyun çağındalar. Sokağa çıkıp arkadaşlarıyla oynamak, koşmak, eğlenmek istiyorlar. Alışveriş merkezlerinde çocukların ilgisini çekecek tek dükkan ise oyuncak dükkanı. İstediği oyuncak alınmadığı zaman buradan da çabucak sıkılabiliyor çocuklar. Modern çağın mabetleri AVM'ler de 'çocukların nasıl daha eğlenceli vakit geçirmesini sağlayabiliriz' diye düşünmeye başladılar. Şimdi, yeni açılan ya da mevcut alışveriş merkezlerinin neredeyse hepsinde bir çocuk oyun alanı var. Bunlardan en büyüğüne ise Trump Towers AVM imza atıyor. Trump Towers bünyesinde bu yıl açılan KidzMondo, tamamen çocuklara özel bir şehir. Eğlence, öğrence konseptine dayanan KidzMondo'da çocuklar hayatı deneyimleyerek ve eğlenerek algılıyorlar.


TÜRKİYE'NİN İLK ÇOCUK ŞEHRİ


Trump Towers AVM, çocuklar için kocaman bir dünya kuruyor. Bu dünya gerçek dünyanın minimalize edilmiş versiyonu. Gerçek bir şehirde ne varsa burada da aynısı var. Çocuklara özel bu şehrin adı: KidzMondo. Bu şehrin kendi anayasası, kamu binaları, pasaportu ve sadece bu şehirde geçen para birimi bile var. Bu şehrin vatandaşları ise 14 yaşın altındaki çocuklar. 4000 m2 büyüklüğündeki KidzMondo, 'edutainment' yani eğlence, öğrence konseptiyle kuruluyor. Türkiye'nin ilk çocuk şehri olan KidzMondo, çocukların hakimiyetinde olan büyük bir şehir. Sokakları, caddeleri, meydanları, binalarıyla bir şehirden farksız. Çocuklar bu şehre gerçek bir uçağın kokpitinin monte edildiği havaalanından giriş yapıyor. Check-in kontuarlarında biniş kartları ile birlikte şehir haritalarını ve çeklerini alıyor, güvenlik bantları olan kidzbantlarını bileklerine takıyor. Onlar artık birer KidzMondo vatandaşı, yani Kidizen.


TAMAMEN HAVAYA GİRİYORLAR


KidzMondo'ya gelen çocukların deneyimleyerek öğrenebilecekleri 40 farklı meslek ünitesi var. Çocuklar bu meslek ünitelerinden birini seçiyor, üniformasını giyiyor, işinin başına geçiyor. Anlayacağınız tamamen havaya giriyor. Yaptığı işin karşılığında ise şehrin para birimi Kidlar kazanıyor. Doktor olduysa hasta tedavi ediyor, itfaiyeciyse yangın söndürüyor, pilotsa uçak kullanıyor. Süt fabrikasında çalışmayı tercih ettiyse önce ineği sağıyor, sağdığı sütü fabrikada paketliyor. Kısacası çocuklar bu şehirde büyüklerin dünyasını deneyimliyor, yaşamın ekonomik dengesini kavrıyor. Paranın ağaçta yetişmediğini görmüş oluyor. Küçük meslektaşlarıyla birlikte çalışırken eğleniyor, eğlenirken de tüm hayatı öğreniyor. Çalışıp kazandığı para ile alışveriş yaparken bir nevi anne ve babasının yaşamını canlandırıyor. 4-14 yaş arası tüm çocuklara hitap eden KidzMondo Trump İstanbul, çocukların özgüven sahibi olmalarına, sosyalleşmelerine, meslekleri tanımalarına, yaratıcı düşünmelerine de katkı sağlıyor.


TAMAMI EĞİTİMLİ EKİP


Gerçek bir şehrin en ince detaylarının bile planlandığı, güvenliğin en üst düzeyde organize edildiği KidzMondo'da yaklaşık 200 kişilik profesyonel bir ekip görev alıyor. KidzMondo ekibi Davranış Bilimleri Enstitüsü Kurucu Başkanı Emre Konuk ve ekibi tarafından özel eğitimden geçirilmiş. 'Araba kullanmayı istersek ne yaparız, bir eğitmen eşliğinde güvenli ortamda sürüşe başlarız. Çocuğumuza yeni bir şey öğretirken de benzer koşulları hazırlarız. KidzMondo böyle bir yapı" diyen Konuk, KidzMondo'nun yetişkinlerin karmaşık dünyalarını çok kolay ve güvenli bir şekilde anladıkları bir dünya olduğunu söylüyor. Hayatta her şeyi deneyerek öğreniyoruz. Yaşam, deneyimler ve tecrübelerden ibaret. Deneyimin çok önemli olduğuna değinen Konuk, 'Bu, çocuğumuzun elini tutup şehirde tur atmaktan çok daha farklı bir anlayış, çok daha etkili, çok daha faydalı. Kendisi deneyimleyip görecek. Yetişkin dünyasının anlatılması zor olan ancak meslekler, paranın değeri ve paranın yönetilmesi gibi olmazsa olmazları deneyimlenerek öğrenilecek' diyor.


40 farklı meslek var


İtfaiye istasyonu, banka, polis karakolu, uçak, saat kulesi, süpermarket, berber dükkanı, güzellik salonu, akaryakıt istasyonu, sürüş pisti, araba tamirhanesi, araba yıkama, radyo istasyonu, TV istasyonu, gazete, inşaat sahası gibi 40 farklı meslek ünitesi yer alıyor KidzMondo'da. Buraya 8 yaşından küçük çocuklar ancak ebeveynleriyle girebiliyor. 8 yaşından büyük çocuklar ise girişte ebeveynleri tarafından KidzMondo eğitmenlerine teslim edilip çıkışta alınabiliyor. Hafta içi tüm gün parkta kalınabiliyor. Hafta sonu ise iki seans uygulaması var; 10.00 – 14.30 seansı ya da 15.30 – 20.00 seansı. Şehir hafta içi 18.00'de, Cuma-Cmt-Pazar ise 20.00'de kapanıyor.


Eğlence öğrence


İstanbul'da çocukların vakit geçirebilecekleri alanların çok kısıtlı olması böyle bir şehrin ortaya çıkmasına sebep olmuş. Çocuklar burada oyun oynamıyorlar aslında hayatı deneyimliyorlar. Burada çocuğunuzun hangi mesleğe eğilimi varsa onu da net bir izleme şansı buluyorsunuz. Yani çocuk da farkında olmadan ilerde seçeceği mesleği belki de şimdiden seçmiş oluyor. KidzMondo'nun merkezi Beyrut'ta. Yurt dışından ithal edilen b u konsept hem ebeveynlerin hem de çocukların yüzünü güldürüyor. Çocuklar burada eğlenirken öğreniyor. Hayatı deneyimliyor. Çocuklara anlatmada zorlandığınız bazı konular çok uzun zaman alırken burada kendileri görüp deneyip öğreniyorlar. Aslında öğrenirken de farkında olmuyorlar.


Yeni Şafak Pazar/Harun Karaburç


Geri Dön