19 / 04 / 2024

Kilis Mevlevihane Mescidi’nin restorasyonu sürüyor!

Kilis Mevlevihane Mescidi’nin restorasyonu sürüyor!

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan ve 7 Temmuz 2014 yılında bitirilmesi planlanan Mevlevihane Mescidi, restorasyon yapılması için ibadete kapatılmıştı. Mevlevihane Mescidi’nin restorasyonu hızlı bir şekilde sürüyor...




Kilis’te, tarihi 1500’lü yıllara dayanan Mevlevihane Mescidi’nin restorasyonu hızlı bir şekilde sürüyor.


Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan 7 Temmuz 2014 yılında bitirilmesi planlanan Mevlevihane Mescidi, restorasyon yapılması için ibadete bir süreliğine kapatılmıştı.


Restorasyon çalışmaları hızla sürerken, Kilis’in tarihi bir mekanının da turizme kazandırılacağı ve 242 bin 734 TL’ye mal olacak restorasyonun ardından 7 Temmuz 2014 tarihinde Mevlevihane Mescidi’nin ibadete açılacağı bildirildi.


Dünyada 45 Mevlevihane bulunurken, bu Mevlevihanelerden biri de Kilis’te bulunuyor. Sadece semahanesi kalan Mevlevihanecin yapım tarihi konusunda değişik bilgiler yer alsa da yapımının 1535-1553 yılları arasında olduğu tahmin edilen Kilis Mevlevihanemsi, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Mevlevihane’den şu şekilde söz edilmektedir:


“Cümleden mükellef bina-ı cedid Canboladiye kethüda yeri Ali Ağa’nın hayratıdır. Dört tarafı gül, gülistan ile müzeyyen ve havuz ve şadırvan sebilleri ile piraste bir Mevlevihane’dir.”



Maraş Gündem


Geri Dön