19 / 04 / 2024

Kilis Suma Fabrikası 3 milyon TL'ye yıkılacak! 

Kilis Suma Fabrikası 3 milyon TL'ye yıkılacak! 

Kilis Suma Fabrikası’nda dezenfektan ve kolonya üretiminde kullanılan etil alkolü üretebilecek 16 tesis bulunuyor. Fakat fabrika için yıkım kararı verildi. Yıkım işi 3 milyon TL bedel ile yapılacak...



Devletin 76 yıl önce Kilis'e yaptığı en büyük yatırım olan Suma Fabrikası, hurda olarak ve 3 milyon TL'ye yıkılacak. Bugünkü değerler ile 90 milyon TL'lik bir yatırımla yapılan fabrika "Metruk bina" olarak kayıtlara geçti.

Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre; 1944'te kurulan ve Kovid-19 salgınıyla mücadelede hammadde olan etil alkol üretebilecek nitelikteki fabrikanın da içinde yer aldığı 16 tesis, 2004'te özelleştirme yoluyla bir ABD-Türk ortak yatırım firmasına verilmişti.

Uzun süre atıl duran fabrika, geçtiğimiz ay 12.5 milyon TL'ye bir holding tarafından satın alınmıştı. Fabrika bölümünün içinde yer aldığı binanın okul yapılmak üzere Kilis İl Özel İdaresine devri gerçekleştirildi. 

Diğer bölümler ve arsa ise henüz holding bünyesinde bulunuyor. Kilis İl Özel İdaresi'nin de "Metruk bina" olarak değerlendirdiği bu binanın yıkım işi 3 milyon TL'ye ihale edildi. 

CHP Kilis eski il başkanı Hurşit Çetin, kurulu bir fabrikanın yeniden kamuya geçtiğini ifade ederek, Kilisli üreticilere kazandırılmasını söyledi. Kilis Valiliği'ne yazı yazan Çetin, cevap alamayınca Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdığını belirtti.

Çetin buranın tekrar fabrika olarak çalıştırılmasını talep ederek şunları kaydetti:

-Covid-19 salgını ile bugün için ülkemizin en büyük hammadde ihtiyaçlarından biri de etil alkoldür. Biz bunu Kilis Suma Fabrikasını hayata geçirerek üzümden yapabiliriz.

-Etil alkol, hastanelerimizin en büyük sarf malzemesi, ilaç sanayinde, kolonya ve dezenfektan üretiminin de ana hammaddesidir. Kilis'te bağcılık ve üzüm var.

-Kilis halkının ana geçim kaynaklarından biri de bağcılık. Üzüm, kendi toprağımızda ve hazır fabrikamız da var. Kilis Suma Fabrikası yıkılmasın, yerine okul yapımından vazgeçilsin, fabrika yeniden çalışmaya başlasın.

Türkiye'nin Otomobili fabrikası ÇED raporu alma aşamasında!


Geri Dön