28 / 03 / 2024

Kimler tenkis davası açabilir?

Kimler tenkis davası açabilir?

Miras hukuku'na göre, murisin yaptığı tasarrufla saklı payı ihlal edilen mirasçı tarafından, yapılan tasarrufun saklı pay oranında indirilmesi için açabileceği davaya tenkis davası deniyor. Peki, kimler tenkis davası açabilir?



Kimler tenkis davası açabilir?

Miras hukuku'na göre, murisin yaptığı tasarrufla saklı payı ihlal edilen mirasçı tarafından, yapılan tasarrufun saklı pay oranında indirilmesi için açabileceği davaya tenkis davası deniyor. Miras Kanun'nda yer alan hükme göre,  "Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler." 


"Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşer."


Miras bırakanın çocukları için miras payının yarısı, anne ve babadan her biri için miras payının 1/4 ü, kardeşlerden her biri için yasal miras payının 1/8 i, sağ kalan eş için anne baba veya çocuklar ile mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde miras payının 3/4 ü oranındaki haklarının miras bırakan tarafından vasiyetname ya da başka ölüme bağlı tasarrufla herhangi bir kişi veya kuruma bırakılamaması durumuna saklı pay deniyor. Saklı payı ihlal edilen kişi tenkis (indirim) davası açabiliyor.


Saklı paylara ihlal edilmeksizin yapılan yasal paylaştırmalar geçerli sayılıyor.  Bu paylaştırmada hiç pay verilmeyen ya da saklı payı ihlal edilen mirasçılar tenkis ya da iptal davası açabiliyor. 


Ülkemizde sıkça görülen vakalar özellikle erkek çocuklar arasında mirasın satış muamelesi gösterilerek paylaştırılması ki buna karşı muvaza (danışıklı işlem) nedeni ile iptal ya da tenkis davası açılabiliyor. Kanunumuzda mirasçılık bakımından kız ve erkek çocuklar arasında hiçbir farklılık bulunmuyor. Bu yasa hükmüne aykırı olarak yapılan satış ve bağışlamalar iptal edilebiliyor. 


Tenkis davalarında zamanaşımı!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön