23 / 04 / 2024

Kiptaş Çatalca Konutları, İBB Meclisi'nde!

Kiptaş Çatalca Konutları, İBB Meclisi'nde!

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara çok tartışılan Kiptaş Konutları'nı İBB Mecisi'ne taşıdı. Çatalca hakinin sosyal konutlardan alamadığını belirten Kara, "Pazartesi satışlar başladı, Salı günü bitti. Vatandaş çok kızgın" açıklamasını yaptı



Çatalca'da da yapımı devam eden KİPTAŞ Konutları tartışılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta satışa sunulan ancak ilçe sakinlerinin alamadığı konutları İBB Meclisi'nde yaptığı gündem dışı konuşmada dile getiren Belediye Başkanı Cem Kara, Çatalca halkının çok kızgın olduğunu ifade etti. Tartışılan KİPTAŞ Konutları'nın yapım sürecini de değerlendiren Kara, "Çatalca'da yapılan KİPTAŞ konutları 1997 tarihinde 5 bin 546 metrekarelik bir arsaya katılmıştır. Arsa, arsa ofisinden önce belediyeye Çatalca halkına konut üretmek için de Erguvan Kent Yapı Kooperatiflerine devredilmiştir. Ve burada ne yazık ki konut çalışması yapılamamıştır. Kooperatif kendi ortaklarına 300 konut verilmesi şartıyla burayı KİPTAŞ’a devretmiştir" bilgisini verdi.


Çatalcalılar alamaz dedik

2009 yılında belediye başkanı seçildiği dönemde arsanın KİPTAŞ'a olduğunu belirten Kara, "Bunun üzerine ne yapabiliriz diye araştırdık. Burada bir konut planının geçmesi için hep destek verdim. 6 Ocak 2011'de "Geleceğin İstanbul’unda Buluşalım" sloganıyla bir proje yapıldı. Bu proje kapsamında KİPTAŞ, biri İstanbul merkez diğeri Çatalca'da olmak üzere 2 adet satış ofisi açtı. Ancak konutlar o dönemki satış fiyatlarının yüksek olması sebebiyle rağbet görmedi. Bunun üzerine ikinci bir proje üretildi. 3'lü protokolle 2 bin 500 kişilik bir polis okulu ilçemize yapılacaktı. Yine bu proje de polis okullarının kapatılması sebebiyle hayata geçmedi. Daha sonra yeni bir proje üretildi. Sizler bu Meclis'te buna evet dediniz. Biz de heyecan duyduk vatandaşlarımız konut sahibi olacak diye. Maliyetler yüksek olunca vatandaşlarımız zorlanacak dedik. Çatalcalılar alamaz dedik” süreç hakkında açıklamada bulundu. Bu nasıl satıştır Satışların başlaması ile Çatalca halkının kandırıldığını ve Çatalca halkının bu konuda bir hayli hassas olduğunun altını çizen Başkan Cem Kara, "Konutlar satışa sunulduğunda yani 4 ocak 2016’da konutların kime nasıl satıldığını kimse anlamadı. Çatalca’da satış ofisi bile açılmamıştır. Pazartesi satışlar başlamıştır, Salı günü satışlar bitti, yedekler alınıyor denilmiştir. Evet şu an Çatalca halkı bu konuda çok kızgın. Öncelik Çatalca halkının olmalıydı. Bu bölge kayalık bir bölge olduğu için sosyal konutlara evet dedik. Bu nasıl sosyal konuttur, bu nasıl satış şekildir. KİPTAŞ derhal hatadan dönmeli Çatalca halkı bu konutlardan faydalanmalıdır” diyerek İBB Meclis üyelerinden Çatalca halkı adına destek istedi. 



İstanbul Gazetesi


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İSTANBUL Çatalca'da  Kiptaş  tarafından dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak için üretilen ve 139 bin lira değer biçilen 2 bin 138 konut bir gecede ilçe halkına haber verilmeden satıldı. Çatalca Belediye Başkam Cem Kara konuyu İBB gündemine taşıyıp ilçede yaratılan rantın vatandaş ile paylaşılması gerektiğini vurguladı. 


Evlerin 4 Ocak günü Çatalca halkına haber verilmeden Kiptaş'ın Zeytinburnu'ndaki ofisinde satıldığım söyleyen Kara şöyle konuştu: "Çatalcalı vatandaşlar ertesi gün başvurduğunda yedek listelere alındılar. Çatalca halkı hem fiyatın yüksek olması hem de satışın gizlice yapılması nedeniyle mağdur oldu. Bu ilçede bir rant yaratıldıysa Çatalca halkı ile paylaşılmalıydı. Kiptaş bu yanlıştan dönmeli, ilçede tekrar satış ofisi kurularak daireler satılmak." Konuyu ilçe meclisinde de gündeme getirdiklerini söyleyen Kara, satıştan AKP grubunun da haberdar olmadığım söylediğini aktardı. Konunun önümüzdeki günlerde TBMM gündemine taşınması planlanıyor.


Sözcü/ Özlem GÜVEMLİ


Haber Haber Ekspress Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Kiptaş'ın ilçede yaptığı kooperatif konutlarının Çatalca halkından gizlenerek Zeytinburnu ofisinde satıldığı iddiasını İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne taşıdı. 


Çatalca'da 1 günde 2 bin 138 Kiptaşkonutunun gizlice satıldığı iddiası, ııl Büyükşehir Belediye Meclisi'ne taşındı. Çatalca Belediye Başkanlığı tarafından Çatalca halkına ucuz konut yapmak üzere 546 bin metrekarelik arsa yaratıldığını belirten Başkan Kara, 2011 yılında hazırlanan ilk projeye vatandaşlar tarafından talep olmadığını söyledi. 2011 yılı için daire fiyatlarının 90 ile 180 bin arasında değiştiğini belirten Kara, henüz proje aşamasında olan konutların hayata geçmediğini ifade etti. 2012 yılında İçişleri ve Maliye Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında, Etiler'de bulunan Polis Meslek Yüksek Okulıı'nun Çatalca'ya taşınması ile ilgili yeni bir proje hazırlandığını vurgulayan kara. '2 bin 500 kişilik Polis Okulu ilçemizdeki bu alana yapılacaktı. Ancak polis okullarının kapatılması ile bu proje de yaşama geçmedi diye konuştu. 


ÜÇÜNCÜ PROJE 2 BİN 138 KONUT, 1 GÜNDE SATILDI 

2015 yılında bölgede yeni bir sosyal konut projesi üretildiğini anlatan Cem Kara, projeninAK Parti ve CHP'li üyelerin oybirliği ile kabul edildiğinin altını çizdi. Çatalca'da yaşayan dargelirli vatandaşların ucuza konut sahibi olmasının hedeflendiğini söyleyen Kara, '2016'da konutların kime ve nasıl satıldığı anlaşılamamıştır. Çatalca halkı bu konuda son derece üzgündür, kızgındır 


ÇATALCA HALKINI DERİNDEN ÜZDÜ 

Kara, sözlerine şöyle devam etti 'Konut fiyatlarının 108-110 bin lira olması beklenirken, bir anda maliyetlerin yüksek olması nedeniyle, 139 bin 750 liradan satışa sunulduğunu öğrendim. 4 Ocak Pazartesi günü, bir günde 2 bin 138 konutun satıldığı bilgisini aldım. Çatalcalı hemşehrilerimizden hiçbirinin haberi olmaksızın, reklam, duyuru yapılmaksızın konutların 1 gün içerisinde satılması ve Çatalca'da yaşayan hemşerilerimizin bu konutlardan faydalanamamış olması hepimizi derinden üzmüştür. Şık ve doğru olmamıştır. 



Haber Ekspress




Haber Gazete İstanbul Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Çatalca'ya yapılacak olan KİPTAŞ Konutları İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde gündem olmaya devam ediyor. CHPli meclis üyeleri dün de konuyla ilgili bir soru önergesi verdi. Önergede konutların asıl bilgi sahibi olması gereken Çatalca halkından gizlendiği belirtildi. CHPnin önergesinde şu ifadelere ver verildi: "Sayın Kadir Topbaş yerel seçimlerden hemen önce faaliyet raporunu Meclis'e sunarken dar gelirlilere ucuz konut imkanı sunacaklarının sözünü vermiş: bu çerçevede ilk çalışmanın KİPTAŞ tarafından Çatalca ve Silivri'de başlatıldığını duyurmuştu. Topbaş. Çatalca'da 2 bin 100. Silivri'de de 300 konut olmak üzere toplam 2 bin 400 konutu dar gelirlilerin istifadesine sunacaklarını açıklamıştı. Ama ne oldu? Konutlar satışa çıktı ve bir rekor kırıldı. 2 bin 138 konut bir günde satıldı. Ekmek olsa bir günde satılmaz. Öncelikle yerel halkın faydalanması gereken konutlar Çatalca halkından gizlenerek: KIPTAŞ'ın Zeytinburnu ofisinde satıldı. Satıştan haberi olmayan Çatalca halkı da yedeğe alındı." 


Satıştan vazgeçilsin 

Çatalca Belediye Medisi'nde yaşanan tartışmalarda AK Parti Grup Sözcüsü'nün kısa süre önce görevden alınan ilçe başkanına atıfta bulunarak "Hiçbir tasarrufumuz olmadı, süreci ilçe başkanı yürüttü" açıklamasının da hatırlatıldığı önergede. "Gelin bu yanlıştan dönünüz. Bu şaibeli satıştan vazgeçin. Yoksa bu şaibeli satış tüm meclis üyelerini zan altında bırakır. Noter huzurunda halka açık bir satış süreci gerçekleşsin, öncelikle Çatalca halkına öncelik tanınsın. Aksi takdirde yasal süreç başlatacağız ve bu daireleri tümünü kastetmiyoruz ama haksız şekilde edinenleri ortaya çıkaracağız" ifadesi kullanıldı. 


Hak sahibi kimler? 

Ayrıca önergede. "Proje ile ilgili satış süreci ne zaman başlatılmıştır, hangi basın yayın organları aracılığı ile duyurulmuştur? Talepler hangi yöntemle ve ne zaman toplanmaya başlanmıştır? Hak sahipleri içinde Meclis üyeleri. siyasi parti yöneticileri var mıdır? Hak sahipleri arasında Çatalca'da oturan ikematgahı Çatalca'da bulunan kaç kişi vardır" sorulan yöneltildi. 



Gazete İstanbul





Haber Yeni Akit Ek Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...

Orta ve dar gelirlilerle memurlara da hitap eden KİPTAŞ, 2016'ın ilk günlerinde hiç evi olmayan vatandaşlar için bu defa Çatalca'da yeni bir projeye imza atıyor. 2 bin 138 konuttan oluşan proje için ön talep süreci başladı. KİPTAŞ, böylece bin günde 10 bin konuta imza atmış oldu.


DAR GELİRLİ DE EV SAHİBİ OLUYOR 

Şehrin en nezih semtlerinde her keseye uygun proje üreten KİPTAŞ, son iki yıl içinde Bahçeşehir'de 4 bin konutluk Vaditepe ve Alibeyköy'de Torunlar GYO ile başlattığı 4 bin konutun ardından Çatalca'da 2.150 konut için düğmeye bastı. Teslim aşamasına gelen Vaditepe projesindeki yaklaşık iki bin konut düşük gelir grubu için inşa edildi. KİPTAŞ'ın bundan sonraki durağı ise sadece memurlara yönelik olmak üzere Avcılar - Ispartakule olacak. 

İstanbul'un farklı semtlerinde her gelir grubuna hitap eden KİPTAŞ, son 2.5 yılda toplamda 10 bin konuta imza attı. Ekim 2013'te Bahçeşehir'in merkezinde 4 bin konutluk Vaditepe projesine başlayan İBB iştiraki olan şirket, ardından 2015 yılının ilk yarısında aynı bölgede Binres İnşaat ile Vaditepe Gölevleri'ni, Alibeyköy'de ise Torunlar GYO ile yine 4 bin konutluk 5. Levent projesini lanse etti. Söz konusu projelerde orta ve dar gelirlilerle memurlara da hitap eden KİPTAŞ, 2016'ın ilk günlerinde hiç evi olmayan vatandaşlar için bu defa Çatalca'da yeni bir projeye imza atıyor.2 bin 138 konuttan oluşan proje için ön talep süreci başladı. KİPTAŞ, böylece bin günde 10 bin konuta imza atmış oldu. 


VATANDAŞ KUYRUĞA GEÇTİ 

Geçen haftabaşında büyük talep gören proje nedeniyle KİPTAŞ gişelerinde uzun sıralar oluştu. Ödeme fırsatları ve daire fiyatları ile büyük ses getiren Çatalca Konutları projesi 6'şar katlı 180 bloktan oluşacak ve Büyükçekmece Gölü manzarasına sahip olacak. 139 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa çıkarılan dairelerin sözleşmesini imzalamadan önce 20 bin lira peşinat yatırılması gerekiyor. Alım için müracaat edenlerin bugüne kadar hiç daire sahibi olmama şartı da aranıyor. Kiptaş Çatalca Toplu Konutlarının alım şartları arasında; talep sahibinin T.C vatandaşı, reşit olması, İstanbul dahilinde tapulu ve/ veya tapusuz oturmaya müsait bir konutu olmadığını belgelemesi öne çıkıyor. 

UYGUN FİYATA EV YAPIYORUZ 

Konutlar ise 83 m2 1058 adet + 85 m21080 adet toplam = 2138 adet 85m2 baz alınarak fiyatlandırıldı. Konutların ödeme şekli ise peşin veya KİPTAŞ'tan taksitli (20.000 lira peşinat+19.750 lira ilave peşinat (24.ayda) + 24 ay vade ) veya banka kredili olacak. KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, sundukları imkândan şartları uyan vatandaşların istifade etmeleri tavsiyesinde bulunarak, "KİPTAŞ'ın temel görev olarak bildiği vatandaşa uygun fiyatlı konut üretimi hizmeti devam ediyor. Böyle bir fırsat iyi değerlendirilmelidir" mesajı verdi. 


Yeni Akit Ek

Geri Dön