26 / 04 / 2024

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt'tan 'İstanbul'da 1.5 milyon konut boş, devlet bunları kullansın' önerisi!

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt'tan 'İstanbul'da 1.5 milyon konut boş, devlet bunları kullansın' önerisi!

Yaptığı açıklamada konut fiyatlarının daha da artacağını dile getiren KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, konut stokuna dikkat çekerek, İstanbul'da 1.5 milyon stok fazlası olduğunu söyledi. 



Mega kent İstanbul’da yaşanan barınma ve konut krizi her geçen gün artmaya devam ediyor. Konut fiyatları ve kiralar düşmüyor. Konut fiyatlarının daha da artacağını dile getiren KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, konut stokuna dikkat çekerek, mega kent İstanbul'da 1.5 milyon stok fazlası olduğunu söyledi.

"Bunları değerlendirmek lazım." diyen KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt,  devletin bunları edinip uygun ödeme planıyla ihtiyaç sahibi insanlarla eşleştirebileceğini dile getirdi.

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, AKP’nin çoğunlukta olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin şu an KİPTAŞ'ın karşısında olduğuna değinerek, şu anda İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin KİPTAŞ’ın elindeki mülkleri plansız hale getirdiğini söyledi. 

"Bizi rahat bırakırlarsa, biz de bir şey üretelim, onlar da üretsin” diye getiren Ali Kurt, KİPTAŞ’ın önceki dönem yönetiminde gerçekleşen bazı yurt tahsisleri ve bir kentsel dönüşüm projesiyle ilgili suç duyurusunda bulunduklarını dile getirdi.

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt tan İstanbul da 1.5 milyon konut boş, devlet bunları kullansın önerisi!

İşte Halk TV muhabiri Hazal Ocak'ın KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ile yaptığı o röportaj...


- Konut piyasası ile başlayalım. Şu anki piyasayı nasıl görüyorsunuz?

Kredi kullanma zorlaştığı için konut satışları durdu. Bu da üreticinin moralini bozuyor. Pandeminin de etkisiyle malzeme tedarikçi firmalarında büyük bir problem vardı. Bunların hepsi birleşince kriz de kaçınılmaz oldu. Bir de alınan kararlar bence bu işi olumsuz olarak tetikliyor. Konut sektörünün sıkıntılı gittiğini ve ev fiyatlarının daha da artacağını düşünüyorum.

‘Alım gücünün artması önemli’

- Herkesin fiyat algısı değişti. 2, 3 sene önce 2 milyona alınabilecek evler kat kat arttı şimdi bu tutarlarda konut almak mümkün değil. Bu fiyatları nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce bu fiyatlar geçici mi, yoksa kalıcı mı?

Bir ürünü ne kadara mal ediyorsak o kadara satmak zorundayız. 10 TL'ye mal edersek 10 TL'ye satmak zorundayız. Türkiye’de şu an ortalama konut fiyatı bir buçuk milyon TL. Sosyal konut üretmek bu saatten sonra pek de mümkün değil. Neden değil? Sonuçta bir ürünü 15 TL'ye mal edebiliyorsunuz ama asgari ücret 5 bin 500 TL. Devletin son yaptığı 200 bin konutluk kampanya satış fiyatı şeklinde değil ama ödeme planı olarak çok pozitif. Sosyal konut ödeme planı var ama orada da değişken ödeme planı olması büyük bir risk çünkü enflasyona göre konut satış fiyatları da artacak. Burada önemli olan şey de alım gücünün de aynı oranda artması. 


Geri Dön