26 / 04 / 2024

KİPTAŞ Yeşilpınar dönüşüm projesinde yıkım öncesi gerginlik!

KİPTAŞ Yeşilpınar dönüşüm projesinde yıkım öncesi gerginlik!

KİPTAŞ tarafından Eyüpsultan'ın Yeşilpınar Mahallesi'nde hayata geçen kentsel dönüşüm projesinde yıkım öncesi gerginlik yaşandı. KİPTAŞ'ın kendilerine haksız bir sözleşmeyi dayattığını öne süren mahalle sakinleri elektrik, su ve doğalgazı kesmeye gelen görevlilere karşı koyunca polis müdahale etti.



Eyüpsultan Yeşilpınar Mahallesi sakinleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve KİPTAŞ'ın kentsel dönüşüm sürecinde kendilerine adaletsiz bir sözleşmeyi dayattığını öne sürüyordu. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Söz konusu projenin yıkımı öncesi gerginlik yaşandı. 

KİPTAŞ Yeşilpınar dönüşüm projesinde yıkım öncesi gerginlik!

Elektrik, su ve doğalgazı kesmeye gelen belediye görevlilerine mahalle sakinleri karşı çıktı. Mahalledeki yolu kapatan mahalle sakinleri, ekiplerin çalışmasına engel oldu. Bu durum üzerine polis müdahalede bulundu. Polis, biber gazı sıkarak mahalle sakinlerini uzaklaştırdı.

Sonrasında ise  çalışmaları protesto eden grup gözaltına alındı.

"Yüzde 60'a yakın bir kesinti yapıldı" 

Türk bayrakları taşıyarak "kentsel dönüşüm için adalet nöbetindeyiz", "İBB başkanına imzalı taahhütnamesini hatırlatmak için buradayız" yazılı dövizler açan grup adına basın açıklamasını avukat Ceren Çolak yaptı.

Çolak, 191 hanenin bulunduğu alanda kentsel dönüşüm adı altında bir proje yapıldığını anlatarak, şunları söyledi:

"Burada vatandaşın mağduriyeti, bu alanda bulunan 191 hanede çoğunluk sağlanamamasıdır. Burası riskli alan olarak ilan edildi. Vatandaşla defaten bir görüşme yapıldı. KİPTAŞ yetkilileri geldi ama vatandaşa burada yüzde 60'a yakın bir kesinti yapıldı. Misal veriyorum 100 metrekare yeri olanın dairesi 40 metrekareye düşüyor. Bunu 80 metre kareye tamamlamak isteyenler için de İBB metrekare başına 5-6 bin lira gibi borçlandırmaya kalktı."

Avukat Çolak, gelinen noktada bir anlaşma sağlanamadığını, vatandaşın böyle bir parayı ödeyebilecek bir durumunun olmadığını dile getirerek, kentsel dönüşüme değil, ranta ve zorbalığa karşı olduklarını aktardı.

Kaymakam olay yerine geldi

Eyüpsultan Kaymakamı İhsan Kara, bölgeye gelerek uyarılara rağmen dağılmayan gruptakileri temsilen bazı kişilerle görüştü.

Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Kaymakam Kara, konuyu daha önce de bildiklerini anlatarak, "Burada ne yapılması gerekiyorsa, vatandaşlarımızla görüşeceğiz. Eyüpsultan'da herkesin hakkı hukuku dile getirilir, konuşulur. Yapılması gereken yapılır." dedi.

Burası afet nedeniyle risk taşıyan bir yer olması nedeniyle vatandaşların deprem olduğunda zarar görmesini istemediklerini ifade eden Kara, "O yüzden gerekli önlemler alınacaktır. Afet meselesi akan suyu durdurur. İnsanlarımız ölüyor. Bu konuda önlem almak istediğimiz de zaman zaman farklı düşünen vatandaşlarımız olacak, onlarında fikirlerini, düşüncelerini dinleriz ve memleket için, insanlarımız için iyi olanı yaparız." değerlendirmesini yaptı.

 Gruptaki bazı kişiler gözaltına alındı 

Kaymakam Kara'nın olay yerinden ayrılmasının ardından uyarılara rağmen dağılmayan gruptakilere polis ekipleri müdahalede bulundu.

Bazı kişilerin gözaltına alındığı olayın ardından grubun dağılmasıyla belediye ekipleri belirlenen yapılardaki su, doğalgaz ve elektrik kesme işlemlerine başladı. 


KİPTAŞ'ın dönüşüm projesi İBB önünde protesto edildi!


Geri Dön