26 / 04 / 2024

Kira artış oranları Aralık 2017 belli oldu!

Kira artış oranları Aralık 2017 belli oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün açıklanan üretici fiyat endeksi verilerine göre, konuttaki kiracıya yüzde 15,38 oranında zam yapılacak...



2017 yılı Aralık ayı enflasyon oranları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün açıklanan verilere göre kiracıya yapılacak zam oranı da belli oldu.

 

TÜİK verilerine göre sözleşmesi bu ay yenilenen konuttaki kiracıya yüzde 15,38 oranında zam yapılacak. Kiracılar önümüzdeki 1 sene boyunca bu oranla hesaplanan yeni kira bedelini ödemekle sorumlu olacak.

 

ÜFE oranları Aralık 2017

 

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 2,02 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,02, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 13,91 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,30 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,38 artış gösterdi.

 

Konut kira sözleşmesi hesaplama örneği 2017


Aralık ayına kadar aylık 1000 lira kira bedeli ödeyen konut kiracılarının yeni dönem kira bedelini hesaplayalım:

Mevcut kira bedeli: 1000 lira
Kira zam oranı: yüzde 15,38
Kira zam bedeli: 153,8 lira
Zamlı kira bedeli: 1153,8 lira

 

İşyeri kira sözleşmesi yenilenenler..

 

İşyeri kiralamalarında ise, 2020 yılına kadar ÜFE zorunluluğu bulunmadığı için mal sahipleri sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile kiraya zam yapabiliyor. Sözleşmede herhangi bir oran belirtilmemiş ise mal sahibi istediği oranda işyerindeki kiracının kira bedelini yükseltebiliyor.

 

Kira bedeli döviz ise..

 

Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanıyor;

 

"Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir."


Kira artış oranları Kasım 2017!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön