20 / 04 / 2024

Kira artış oranları Ekim 2017 belli oldu!

Kira artış oranları Ekim 2017 belli oldu!

Geçtiğimiz sene ve daha önceki senelerin Ekim ayında sözleşme imzalayan ve bu ay sözleşmesi yenilenen kiracıların zam oranı belli oldu. İşte kira artış oranları Ekim 2017..



Kira sözleşmesi Ekim ayı içerisinde yenilenen kiracılara ne kadar zam yapılacağı belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan üretici fiyat endeksi verilerine göre konuttaki kiracıya bu ay yüzde 13,26 oranında zam yapılacak.


Kanunen kira bedeline yapılacak zam, bu oranları geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Ancak söz konusu zam oranı yalnız konut kiracıları için zorunlu oluyor. Kanunda yapılan düzenleme ile 2020 yılına kadar işyeri kira sözleşmelerinde, sözleşme serbestisi uygulanıyor. Dolayısı ile işyerindeki kiracıya sözleşmede hangi oran belirtilmiş ise o oranda, herhangi bir oran belirtilmemiş ise mal sahibinin istediği oranda zam yapılabiliyor.


TÜİK üretici fiyat endeksi oranları 


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,24 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9,78, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,28 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 13,26 artış gösterdi.


Yukarıdaki oranlardan on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor. Buna göre mevcut kira sözleşmesi 1000 lira olan bir kiracının yeni dönem kira bedelini hesaplayalım:


Mevcut kira bedeli: 1000 lira

Zam oranı: yüzde 13,26

Zam bedeli: 132,6 lira

Zamlı kira bedeli: 1132,6 lira


Kira artış davası

Kira bedeli konusunda uzlaşmaya varamayan taraflar kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava açabiliyor.


Kira artış davası, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.



Kira artış oranları Eylül 2017!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön