26 / 04 / 2024

Kira artışında TÜFE dönemi başlıyor!

Kira artışında TÜFE dönemi başlıyor!

Milyonlarca ev sahibi ve kiracının merakla beklediği yasa teklifi Meclis'e sunuldu. Teklife göre, kira artışı ÜFE yerine TÜFE’ye göre belirlenecek.



Milyonlarca konut sahibi ve kiracıyı yakından ilgilendiren yasa teklifi Meclis'e sunuldu. Teklife göre, kira artışı ÜFE yerine TÜFE’ye göre belirlenecek ve böylece kiracıların yüzde 10 daha az kira ödemeleri hedefleniyor.

20 milyon kiracının bulunduğuTürkiye’de Melis’e sunulan teklif yasalaşırsa, kiralar TÜFE’ye göre artacak. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, mevcut yasaya göre kira atışı son 12 aylık ortalama üretici fiyat endeksine (ÜFE) göre yapılıyor. Bu rakam bu ay açıklanan verilere göre yüzde 25.52 oldu. Bir başka ifadeyle 1000 liralık kira yeni yılla birlikte 1255 lira oluyor.

Zamlar 2019'da TÜFE'ye göre

Yeni Ekonomi Paketi'nde kira artış hesaplamalarının ÜFE'ye göre değil, TÜFE'ye göre olacağı kararı da çıktı. Yeni Ekonomi Programı 3 senelikk olacak şekilde hazırlandı ve program 2019-2021 yıllarını kapsayacak. 

ÜFE ve TÜFE arasındaki fark ne?

ÜFE ile TÜFE arasındaki temel farklılık, kapsamdan kaynaklanıyor. ÜFE'de hizmetler sektörü bulunmuyor. Fakat biliniyor ki TÜFE'de hizmetler sektörü önemli bir yer tutuyor. ÜFE dış etkenlere daha bağlı olarak değişiyor. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE)değerleri her ay 3’ünde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.

2018 Aralık ayı kira artış oranları belli oldu!

Kiracılara 2019'un ilk güzel haberi!

Konut hesabına devlet katkısı 25 bin TL'ye çıkarılıyor!


Geri Dön