19 / 03 / 2024

Kiracılara müjde! Kira artışında TÜFE dönemi resmen başladı!

Kiracılara müjde! Kira artışında TÜFE dönemi resmen başladı!

TBMM Genel Kurulu’nda dün gece torba kanun görüşmeleri sırasında kiracıları sevindirecek çok önemli bir düzenleme yapıldı. Kira artışında TÜFE dönemi başladı.



Kira artışları Borçlar Kanunu’nun 344. maddesine göre yapılıyor.  Kanuna göre, sözleşmede farklı bir hüküm belirtilmedikçe konut kiraları Yİ-ÜFE’ye göre artırılıyor. Kiracı ve mülk sahibi farklı oranlarda kira belirleyebiliyorlar ancak yapılacak artış tutarı Yİ-ÜFE’yi aşamıyordu. Geçmiş yıllarda Yİ-ÜFE artışı, genellikle TÜFE'nin altında kalıyordu. Ancak, son üç yıldır Yİ-ÜFE daha fazla yükseliş kaydediyor. 

TBMM’de dün gece kabul edilen torba kanun Meclise sunulurken, Yİ-ÜFE yerine artışların TÜFE’ye göre yapılması da belirtildi. Kira artışı yapılacak aydan geriye doğru son 12 aylık dönemde aydan aya TÜFE’de ne kadar değişim olmuşsa, o oranda artış yapılacak. 

Kira artışında, aydan aya TÜFE değişimi yerine TÜFE'deki “12 aylık ortalamalara göre değişim” dikkate alınarak hesaplanacak. Kira artışlarında esas alınacak orana ilişkin düzenleme Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un geçici ikinci maddesine eklendi. 

Yapılan değişikliğe göre Türk Borçlar Kanunu'nun Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının esas alınacağına ilişkin hüküm, kira sözleşmeleriyle akdedilmiş diğer kira sözleşmelerinin yenilenmesinde uygulanacak.

Böylece tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları bir önceki kira yılında 12 aylık TÜFE ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerli sayılacak. 

Milyonlarca kiracının kirası düşecek!

Kira artışı hesaplama 2019!

2019 Ocak ayı kira artış oranları belli oldu!

Vergi Kanunları İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun!

Öznur YASLI İKİER/Emlakkulisi.com


Geri Dön