29 / 03 / 2024

Kira beyanname dönemi bugün başlıyor!

Kira beyanname dönemi bugün başlıyor!

2015 yılında taşınmazını kiraya vererek gelir elde eden kimseler, 2016 yılında beyanname vererek kira vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Beyannameler 1 -25 Mart tarihleri arasında veriliyor. Buna göre kira beyanname dönemi bugün başlıyor..



Kira beyanname dönemi bugün başlıyor!

2015 yılında taşınmazını kiraya vererek gelir elde eden kimseler, 2016 yılında beyanname vererek kira vergisi ödemek ile mükellef oluyor. 


Kira beyannameleri 1 -25 Mart tarihleri arasında veriliyor. Buna göre kira beyanname dönemi bugün başlıyor. Kira istisna sınırının altında geliri olan kimselerin beyanname vermeleri gerekmiyor.


Ancak istisnadan yüksek geliri olan kimselerin beyanname vermesi zorunlu oluyor. Kira beyannamesi vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi hazır beyanname sistemi ile de verilebiliyor.


Gelirleri sadece ücret, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan veya bunların birkaçından veyahut tamamından oluşan gelir vergisi mükelleflerinin gelir vergisi beyannamelerinin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kısmen veya tamamen önceden hazırlanarak mükelleflerin onayına sunulduğu sistem, hazır beyan sistemi oluyor.


Peki, kira gelir vergisi beyannamesi vermek için hazır beyan sistemine nasıl giriş yapılır?


Sisteme giriş

Hazır Beyan Sistemine Başkanlığın internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden giriş yapılacaktır.


Mükellefler güvenlik sorularını cevaplayarak veya İnternet Vergi Dairesi şifrelerini kullanarak Sisteme giriş yapabilecek ve buradan Başkanlıkça kısmen veya tamamen önceden hazırlanmış beyannamelerini görüntüleyebilecek, doldurabilecek, değiştirebilecek ve onaylayabileceklerdir. 


İnternet Vergi Dairesi şifresi bulunmayan mükellefler, ekte yer alan İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Gerçek Kişiler) ile herhangi bir vergi dairesine başvurarak kullanıcı kodu, parola ve şifre alabileceklerdir.


Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 414)’nin ekinde yer alan Elektonik Beyanname Gönderme Talep Formu (Sadece Gayrimenkul Sermaye İradı Elde Eden Gerçek Kişiler İçin) kullanılmak suretiyle daha önce temin edilen kullanıcı kodu, parola ve şifre ile Hazır Beyan Sistemine giriş yapılabilecektir.


Başkanlık, gelişen bilgi teknolojilerini dikkate alarak Sisteme giriş yöntemlerinde değişiklik veya ilave yapmaya ve bunları Sistem üzerinde kullandırmaya yetkilidir.



Mart ayında hangi vergiler ödenecek?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön