Kira borcu ve mal kaçırma durumundan nasıl önlem alınır?

Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu yaptığı paylaşımda kira borcu ve mal kaçırma durumundan nasıl önlem alınacağını açıkladı.
Ev sahibi ve kiracı kavgaları son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alırken, mağduriyet yaşayan pek çok kişi de sıkıntılarını sosyal medya hesapları üzerinden dile getiriyor.
Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında sona eren yüzde 25'lik zam sınırı nedeniyle pek çok mülk sahibi zor durumda kalırken, kiracılar ise yüksek kira bedellerinden yakınarak, seslerini duyurmak istiyor.
Resmi sosyal medya hesabı üzerinden sık sık yaptığı mülk sahibi ve kiracı hakları paylaşımlar nedeniyle pek çok kişi tarafından yakından takip edilen Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu bu kez de kira borcu ve mal kaçırma durumuna değindi.
Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu resmi sosyal medya hesabı https://x.com/eyupogluisikgor üzerinden yaptığı paylaşımda kira borcu ve mal kaçırma durumundan nasıl önlem alınacağını açıkladı.
Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu'nun konu ile ilgili olarak yaptığı paylaşım şu şekilde:
KİRA BORCU VE MAL KAÇIRMA DURUMUNDA NASIL ÖNLEM ALINIR?
Kiracınızın kira borcu biriktiğinde ve mal kaçırma şüphesi oluştuğunda, alacaklarınızı güvence altına alabilmek için hızlı ve etkili adımlar atmanız gerekmektedir. Bu süreçte iki önemli hukuki mekanizma ön plana çıkmaktadır:
1.HAPİS HAKKI TALEBİ
Kiracının, kiralanan taşınmazda bulunan taşınır malları üzerinde hapis hakkınız bulunmaktadır. Bu hak, alacaklarınızı güvence altına almanın en etkili yollarından biridir. Ancak hapis hakkı mal kaçırmada hemen karara çıkmaz bilirkişi raporuna gönderilir bu sebeple belirli bir süre alır.
2.KEŞİF TUTANAĞI İLE İHTİYATİ HACİZ BAŞVURUSU
Kiracınızın mal kaçırma ihtimaline karşı en hızlı müdahale yöntemi, hapis hakkının tespiti için keşif talebinde bulunmak ve bu keşif tutanağına dayanarak ihtiyati haciz kararı aldırmaktır. Keşif sırasında, kiralanan taşınmazda bulunan taşınır mallar ayrıntılı olarak kaydedilir ve bu tutanak mahkemeye sunularak ihtiyati haciz talep edilebilir.
Dikkat edilmesi gereken önemli nokta, doğrudan ihtiyati haciz başvurusunun somut deliller olmadan genellikle reddedildiğidir. Bu nedenle, keşif tutanağı hazırlatmak ve süreci hukuka uygun şekilde yürütmek büyük önem taşır.