26 / 04 / 2024

Kira fiyatlarının en çok yükseldiği il İstanbul!

Kira fiyatlarının en çok yükseldiği il İstanbul!

GYODER tarafından Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli'ndeki ikinci el ve yeni konutlara yönelik hazırlanan emlak endekslerinin 2013 Kasım ayı raporuna göre kiraların en fazla yükseldiği ilde yine İstanbul oldu...



Garanti Mortgage'ın desteğiyle Reidin.com ve GYODER tarafından Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul,  İzmir  ve Kocaeli'ndeki ikinci el ve yeni konutlara yönelik hazırlanan emlak endekslerinin 2013 Kasım ayı raporu açıklandı. Rapora göre, ikinci el konut satış fiyatında İstanbul lider olurken, kiraların en fazla yükseldiği ilde yine İstanbul oldu. Yeni konut fiyatları geçen yıla göre yüzde 14.8 oranında arttı. 



Garanti Mortgage'ın desteğiyle Reidin.com ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2013 Kasım ayı raporu yayınlandı, ikinci el ve yeni konutlara yönelik çalışma, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli'de gerçekleştirildi. 

"Reidin-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi" raporuna göre, yeni konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,98 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 14,75 oranında yükseldi. 


"Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi"nde ise bir önceki aya göre yüzde 1,35, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,32 oranında artış gerçekleşti. ReidinGYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi raporuna göre, Türkiye genelinde yeni konut fiyatları, yüzde 14,75 oranında arttı. 


İSTANBUL BU AY DA LİDER 


İstanbul, bir önceki aya göre metrekare başına yüzde 1,78 değer artışıyla, Kasım 2013'te konut satış Fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Aynı dönemde metrekare başına konut satış fiyatları, Bursa'da yüzde 1,16, Ankara'da yüzde 1,06, Adana'da yüzde 0,97, İzmir'de yüzde 0,75, Kocaeli'nde yüzde 0,49 oranında artarken, Antalya'da ise değişmedi. Kasım ayında metrekare başına konut kiralarının en fazla yükseldiği il yüzde 1,39 artışla İstanbul oldu. Aynı dönemde konut kira değerleri Ankara'da yüzde 0,38,  Adana  ve Antalya'da yüzde 0,20, İzmir'de yüzde 0,15 oranında arttı. Kocaeli'nde ve Bursa'da ise yüzde 0,20 oranında azaldı. 

Geçtiğimiz ay, yeni konut satış fiyatları bir önceki aya göre, 1 + 1 dairelerde yüzde 0,28; 2+1 dairelerde yüzde 0,75; 3+1 dairelerde yüzde 1,56; 4+1 dairelerde yüzde 0,84 oranında arttı. 


PARLAK BİR YIL 



Konuyla ilgili açıklama yapan Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, 2013 yılının konut sektörü açısından tarihinin en parlak yıllarından biri olduğunu söylüyor. Gerek mortgage sektöründeki yüzde 30'a varan artış, gerek konut satışlarının sene sonu itibarıyla 1 milyon adeti aşacak olmasının yılın iyi geçtiğinin en önemli göstergeleri olduğuna işaret eden Güven şöyle devam ediyor: "Bu dönemde de konut fiyatlarının yıllık bazda yüzde 13 (reel olarak ise sadece yüzde 56)civarında artmış olması, piyasanın dengeli bir büyüme içinde olduğunu işaret ediyor. Konut kredisi faizleri, 2013'ün ilk yarısındaki rekor düşük seviyelerden biraz yukarı gelmiş olmasına rağmen, geçtiğimiz yıllardaki ortalamaların oldukça altında bir seviyede seyrediyor, dolayısıyla da konut sektöründe halen var olan cazip fırsatların değerlendirilmesine imkan kılıyor." AMORTİSMAN SÜRESİ Kasım ayı itibariyle ikinci el konutlardaki amortisman süreleri (Geri Dönüş Süresi) incelendiğinde İstanbul'da bir apartman dairesinin fiyatı 17.1 yıllık (206 ay) kiraya eşit iken, izmir'de bu süre 18.5 yıla (222 ay) kadar uzamaktadır. Ankara'da ise bir apartman dairesinin fiyatı 18.0 yılda (215 ay) geri dönmekte. 


Kasım ayı itibariyle ikinci el konutlardaki yıllık brüt kira getirileri ele alındığında, Türkiye geneli ortalamasının yüzde 5.90;  Ankara  ortalamasının yüzde 5.72; İstanbul ortalamasının yüzde 5.99; İzmir ortalamasının ise yüzde 5.53 olduğu görülmekte. 

Konut satın alma gücü endeks değerleri incelendiğinde, 100 ve üzerindeki endeks değerleri mevcut faiz oranı ortamında (Kasım 2013: Aylık Ortalama %0.88) 10 yıl vadeli konut kredisi kullanılarak bir ev sahibi olunabileceğini gösterirken; 100'ün altındaki değerler ailenin 10 yıl vadeli konut kredisi kullanarak konut sahibi olamayacağına işaret etmekte. 100'ün altındaki değerlerde kredili yapılan konut satış işlemlerinde tüketicinin aylık taksit ödemelerinde sorunlarla karşılaşması beklenebilir. Kasım 2013 itibariyle endeks değerleri Ankara'da (Endeks Değeri: 150) ve İzmir'de (Endeks Değeri: 121) 100'ün üzerinde yer alırken, İstanbul'da (Endeks Değeri:85) 100'ün altında yer alıyor. 



EKONOMİST


Geri Dön