20 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi götürü gider indirimi 2018!

Kira gelir vergisi götürü gider indirimi 2018!

2017 yılının sonunda yürürlüğe giren Torba Yasa ile kira gelir vergisi götürü gider uygulaması değişmişti. Peki, kira gelir vergisi götürü gider indirimi 2018 ne kadar oldu?



Kira gelir vergisinde mükellefler, vergi beyannamelerini gerçek gider yöntemini ya da götürü gider yöntemini seçerek verebiliyor. Bu yöntemlerle vergide bazı indirimler yapılabiliyor.

 

Götürü gider yönteminde vergi için toplam hasılat üzerinden belli oranda indirimler yapılıyor. Bu oran geçtiğimiz sene sonunda Torba Yasa'nın yürürlüğe girmesi ile değişmişti. Peki, kira gelir vergisi götürü gider indirimi 2018 ne kadar oldu?

 

Kira gelir vergisi götürü gider indirimi 2018

 

Kira gelir vergisi olan gayrimenkul sermaye iradının safi tutarının tespitinde, hasılatın yüzde 25’i nispetinde uygulanıyordu. Ancak bu götürü gider, hasılatın yüzde 15’i olarak değiştirildi. Uygulama 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren geçerli oldu.

 

Peki, yeni götürü gider uygulaması ile kira gelir vergisi nasıl hesaplanacak? Kira gelir vergisi götürü gider indirimi hesaplama örnekleri şu şekilde sıralanıyor:

 

Örnek 1: 

Bayan (A), sahibi bulunduğu gayrimenkulünü mesken olarak kiraya vermiş olup 2017 takvim yılında toplam 13 bin 900-TL kira geliri elde etmiştir. Başkaca herhangi bir geliri bulunmayan Bayan (A), gayrimenkul sermaye iradının safi tutarının tespitinde götürü gider yöntemini seçmiştir.

 

Buna göre; Bayan (A)’nın 2017 yılında elde ettiği gayrimenkul sermaye iradının safi tutarı aşağıdaki gibi hesaplanacaktır:

 

Kira gelir vergisi götürü gider indirimi 2018!


Örnek 2:

Bay (B), sahibi bulunduğu gayrimenkulünü işyeri olarak serbest meslek erbabı olan Bay (C)’ye kiralamış olup 2017 takvim yılında brüt 40 bin TL kira geliri elde etmiştir. Başkaca herhangi bir geliri bulunmayan Bay (B), gayrimenkul sermaye iradının tespitinde götürü gider yöntemini seçmiştir.

 

Buna göre; Bay (B)’nin 2017 yılında elde ettiği gayrimenkul sermaye iradının safi tutarı aşağıdaki gibi hesaplanacaktır:

 

Kira gelir vergisi götürü gider indirimi 2018!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön