16 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi götürü gider yüzde kaç?

Kira gelir vergisi götürü gider yüzde kaç?

Kira gelir vergisi beyannamesi verilirken, hangi gider yönteminin kendisi için daha uygun olduğunu merak edenler araştırmalarına devam ediyor. Peki, kira gelir vergisi götürü gider yüzde kaç?



Kira gelir vergisi, konut ve işyeri kiralamalarından elde edilen gelir için ödeniyor. Gelir Vergisi Kanunu gereğince senede iki eşit taksit halinde ödenen vergi beyana dayalı bir vergi türü olduğu için öncelikle mükellefin beyanname vermesi gerekiyor. Konutlar için belirlenen istisna sınırının altındaki gelirler için beyanname verilmesi gerekmiyor. 

2021 yılı içerisinde elde edilen gelirler için istisna sınırı 7 bin TL olarak belirlendi. Buna göre binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2021 yılı için 7 bin TL’si gelir vergisinden istisna edildi.

Vergi mükellefleri beyanname verme aşamasında elde edilen gelirin safi tutarın tespiti aşamasında iki farklı şeçenekten birini kullanabiliyor. Bu seçenekler gerçek gider yöntemi ve götürü gider yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.

Kira gelir vergisi götürü gider yüzde kaç?

Gerçek gider yönteminde faturalandırılabilen ev ile ilgili giderler vergi hesaplamasına dahil edilerek vergiden düşülebiliyor. Ancak böyle bir masrafı olmayanlar götürü gider yöntemini seçebiliyor. Peki, kira gelir vergisi götürü gider yüzde kaç?


Geri Dön