19 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi götürü gider yüzde kaç?

Kira gelir vergisi götürü gider yüzde kaç?

Kira gelir vergisi beyannamesi verilirken, hangi gider yönteminin kendisi için daha uygun olduğunu merak edenler araştırmalarına devam ediyor. Peki, kira gelir vergisi götürü gider yüzde kaç?



KİRA GELİR VERGİSİ GÖTÜRÜ GİDER YÜZDE KAÇ?

Kira gelir vergisinde Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, gerçek giderlere karşılık olarak hasılatlarından yüzde 15’ini götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler. 

Hakları kiraya verenler, götürü gider yöntemini uygulayamazlar. Örneğin, işyeri kira geliri ile birlikte hakların kiraya verilmesinden kira geliri de elde eden mükellefler, verecekleri gelir vergisi beyannamelerinde hak kira geliri yer aldığından gerçek gider yöntemini seçmek zorundadırlar. 

Kira gelir vergisi götürü gider yüzde kaç?

Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, yüzde 15’i oranındaki tutarı götürü gider olarak indirebileceklerdir. Götürü gider oranı, 1/1/2020 tarihinden itibaren elde edilen kira gelirlerine uygulanmak üzere hasılatın yüzde 15’i olarak belirlenmiştir. (Kira geliri elde edip de mesken istisnasından yararlanabilecek mükellefler için götürü gider, istisna tutarı düşüldükten sonra bulunan tutar üzerinden hesaplanacaktır.)

 

Mesken kira geliri istisnası 2022 ne kadar?

Kira geliri yoksa beyanname verilir mi?

Geliri olmayan kira vergisi öder mi?


Geri Dön