16 / 05 / 2024

Kira geliri yoksa beyanname verilir mi?

Kira geliri yoksa beyanname verilir mi?

Mesken kira gelir vergisi, konutunu kiraya veren mal sahipleri tarafından ödeniyor. Peki, konut bedelsiz kiralandıysa vergi beyannamesi veriliyor mu?



Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelirler Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergilendiriliyor. Konut ya da işyerini bir sene içinde kiraya vererek istisna sınırından yüksek gelir elde edenler vergi mükellefi oluyor. Söz konusu istisna bedeli her sene yeniden tespit ediliyor. 

Konut kira geliri için 2021 yılında sahibi olunan bir veya birden fazla konuttan elde edilen konut kiraları için istisna sınırı 7 bin TL olarak belrilendi. Bu bedel 2022’de ise 9 bin 500 TL olarak uygulanacak. Söz konusu istisna sınırının aldaki kira geliri vergiye tabi olmuyor. 

Kira geliri yoksa beyanname verilir mi?

2021'de bu rakamın üzerinde kira geliri elde eden herkesin öncelikle beyanname vererek ödemelerini yapması gerekiyor. Kira geliri için beyannameler ve ödemeler Mart'ın sonuna kadar yapılabiliyor. İkinci taksitler ise Temmuz ayı içerisinde ödeniyor.

Kimi zaman gayrimenkulün kullanımını başkasına bıraksa kira geliri elde etmiyor. Peki, bu durumda kira geliri yoksa beyanname verilir mi?


Geri Dön