Kira geliri beyannameleri için son tarih ne zaman?

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Emre Özerçen, mükelleflerin, 1 Ocak – 31 Aralık 2024 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye kira gelirleri için 2 Nisan günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerektiğini söyledi.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Emre Özerçen yaptığı açıklamada mükelleflerin, 1 Ocak – 31 Aralık 2024 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye kira gelirleri için Mart ayının 1. gününden 02 Nisan günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerektiğini dile getirdi.
Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada gayrimenkul sermaye iradında gelirin elde edilmesinde “tahsilat esası” benimsendiğini dile getiren Emre Özerçen, bu esas uyarınca, kira gelirlerinin vergiye tabi olabilmesi için mutlaka nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerektiğini belirtti.
Emre Özerçen pek çok kişiyi yakından ilgilendiren konuya ilişkin şunları söyledi: “Fakat gelecek senelere ait olup peşin tahsil edilen kiralar ilgili oldukları senenin ya da senelerin geliri olarak dikkate alınır. Bu sebeple söz konusu bu tutarlar tahsil edildikleri yılın gayrisafi hasılatına dahil edilmezler.
Kira bedelinin yabancı para cinsinden belirlenmiş olduğu durumlarda, gayrisafi hasılat bedelin tahsil edildiği tarihte geçerli olan T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru kullanılmak suretiyle TL’ye çevirilerek hesaplanır.
Şahısların, geçtiğimiz yıl için elde ettikleri kira gelirlerinde meskenlerde 33 bin lirası, iş yerlerinde ise kira gelirinin brüt tutarı 230 bin lirasına kadar olan kısmı için beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.
Bir konuta birden çok kişinin ortak olması durumunda, her bir ortak için istisna ayrı ayrı uygulanır. Bir kişinin birden fazla konuttan kira elde etmesi durumunda istisna, her bir konut için ayrı ayrı değil, kira gelirleri toplamına bir defa uygulanır”
ELEKTRONİK ORTAMDA DA ÖDENEBİLİYOR
Beyana tabi geliri yalnızca gayrimenkul sermaye kazançlarından ibaret olan mükelleflerin elektronik ortamda da ödeme yapabileceklerini anımsatan Özerçen, “Mükelleflerin istemeleri durumunda vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensubu aracılığıyla da elektronik ortamda gönderebileceklerdir” dedi.
Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilmiş olan gelirin safi tutarının gerçek gider yöntemi ve götürü gider yöntemi ile tespit edilebildiğini de dile getiren Emre Özerçen sözlerine şu şekilde devam etti: “Gerçek ya da götürü gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılır.
Bunlardan bir bölümü için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemez. Götürü gider yöntemini seçmiş olan mükellefler, iki sene geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemezler.
Götürü gider yöntemini seçmiş olan mükellefler, hasılatlarından yüzde 15’ini götürü gider olarak gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler.
Hakları kiraya verenler, götürü gider yöntemini uygulayamazlar. Kira bedellerinin yabancı para cinsinden belirlenmiş olduğu hallerde gayrisafi hasılat bedelin tahsil edildiği tarihte geçerli olan T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru kullanılmak suretiyle Türk Lirası’na çevirilerek hesaplanır”