26 / 04 / 2024

Kira geliri olanlara vergi müjdesi!

Kira geliri olanlara vergi müjdesi!

Evlerinin ve işyerlerini kiraya verip 2020 yılında gelir elde edenler bu ay beyanname veriyor. Bu beyannameler 31 Mart'a kadar internet üzerinden ya da doğrudan gidip vergi dairelerine veriliyor. 



Evlerini ve işyerlerini kiraya verip 2020 yılında gelir elde edenler bu ay beyannamelerini verip vergi ödemesi gerekiyor. Bu beyannameler 31 Mart'a kadar internet üzerinden ya da doğrudan giderek vergi dairelerine ulaştırılıyor. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı hazır beyannamelerle vatandaşın işini de kolaylaştırıyor.

Takvim'de yer alan habere göre; internette yapılan yönlendirmeler ile kolayca beyanname doldurulabiliyor. Bu yılki istisna miktarı ise 6 bin 600 TL oldu. Bu miktarın altında geleriniz varsa beyannamenizi doldurabilirsiniz.

Kira geliri olanlara vergi müjdesi!

KAÇ ÇEŞİT BEYANNAME VAR?

Kira geliri elde edenler iki çeşit beyanname dolduruyorlar. Bunlardan birisi götürü gider yöntemi diğeri ise gerçek gider yöntemi oluyor. Bu ikisinden birisini seçerek beyannamenizi doldurabilirsiniz.

GÖTÜRÜ GİDER YÖNTEMİ NEDİR?

Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düşürmesinin ardından kalan tutarın yüzde 15'i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak amacıyla düşürülebiliyor. Ancak, bu usulü seçen mükellefler iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemezler.

Kira geliri olanlara vergi müjdesi!

GÖTÜRÜ GİDER YÖNTEMİNDE MASRAFLAR DÜŞÜLEBİLİR Mİ?

Bu yöntemi seçtiğinizde size zaten otomatik olarak yüzde 15 indirim yapıldığı için diğer masraflarınızı vergiden düşemiyorsunuz. Bunun için gerçek gider yöntemini uygulanabiliyor.

GÖTÜRÜ GİDER YÖNTEMİNİN AVANTAJI VAR MI?

Götürü giderin avantajı herhangi bir belgeye ihtiyaç duyulmadan direkt yüzde 15 oranında hesaplanan tutar, kira gelirinden düşülebiliyor. Ancak giderleriniz varsa ve bunları belgeleyebiliyorsanız diğer yöntemi de seçebilirsiniz.

Kira geliri olanlara vergi müjdesi!

GÖTÜRÜ GİDERDE HESAP NASIL YAPILIYOR?

Örneğin aylık 2 bin lira, yıllık 24 bin lira kira geliri elde eden bir ev sahibi için götürü gider yönteminde işlem şu şekilde hesaplanıyor: 24 bin liradan önce 6.600 lira istisna düşülüyor. Kalan rakamdan da yüzde 15 oranındaki götürü indirimi düşülüyor. Bu rakam 2.610 TL'ye denk geliyor. Kalan 14 bin 790 liranın yüzde 15'i kadar vergi ödeniyor. Bu da 2.218 TL oluyor.

Kira geliri olanlara vergi müjdesi!

Mülk sahipleri için yol haritası!


Geri Dön