28 / 03 / 2024

Kira geliri vergisi ödeme yerleri!

Kira geliri vergisi ödeme yerleri!

Gayrimenkullerini kiraya veren mal sahipleri tarafından ödenen kira geliri vergisi, elde edilen gelirin istisna bedelinden yüksek olması halinde ödeniyor. Peki vergi nereye ödenir? İşte kira geliri vergisi ödeme yerleri...



Kira geliri vergisi ödeme yerleri!

Gayrimenkullerini kiraya veren mal sahipleri tarafından ödenen kira geliri vergisi, elde edilen gelirin istisna bedelinden yüksek olması halinde ödeniyor.


Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit halinde ödenebilen kira geliri vergisi için istisna bedeli meskenlerde 3.200 TL; işyerlerinde ise 26.000 TL olarak belirlendi.


Belirlenen istisna bedelinden düşük gelir elde edenlerin, kira beyannamesi vermelerine gerek olmuyor. Buna karşın, kira geliri vergisini istisna bedelinden yüksek gelir elde eden vatandaşlar ödüyor.


Vergi mükellefi olan mal sahiplerinin öncelikle beyanname vermeleri gerekiyor. Beyanname vermesi süresi 25 Mart'ta (yarın) sona eriyor. Vergi mükelleflerinin yarın akşam mesai bitimine kadar beyanlarını vermiş olmaları gerekiyor. 


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılır.

 

Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılır.


Verginin ilk taksit ödemeleri ise 31 Mart'ta sona erecek. Peki, kira geliri vergisi nereye ödenir? Kira geliri vergisi ödeme yerleri nelerdir?


Kira geliri vergisi ödeme yerleri..

- Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi,

- Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi daireleri,

- Tahsile yetkili banka şubeleri.


Gerçek gider yöntemi ile kira vergisi hesaplama!


Geri Dön