25 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi ödeme tarihleri!

Kira gelir vergisi ödeme tarihleri!

Kira geliri elde eden kimselerin, elde ettikleri bu gelir üzerinden devlete vergi ödemeleri gerekiyor. Söz konusu kira gelir vergisi ödeme tarihleri ile ilgili detaylar haberimizde...



Kira geliri vergisi ödeme tarihleri!

Devlete ödenen vergiler arasında kira geliri elde edenlerin bu gelir üzerinden ödemeleri gereken vergi ödemeleri gerekiyor. Peki söz konusu kira geliri vergisi ödeme tarihleri nedir, bir diğer ifade ile kira gelir vergisi ödeme dönemleri nelerdir?


Vergi ödemelerinden önce ilk olarak beyanname verilmesi gerekiyor. Kira geliri elde eden vergi mükellefleri, internet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online sistemini kullanarak kira beyannamelerini verebiliyor.


Kira geliri vergisi ödeme tarihleri..

İki eşit taksit halinde ödenebilen kira geliri vergisi için ödeme zamanı, Mart ile Temmuz ayları olarak belirleniyor. İlk taksitler Mart ayında ödenirken; ikinci taksitler ise Temmuz ayında ödeniyor.


Kira geliri istisna sınırı

Gelir Vergisi Kanunu'na göre, her yıl kira geliri için bir istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırın üstünde kira geliri elde eden kimseler edindikleri 12 aylık kira gelirinin yaklaşık 1 aylığını gelir vergisi olarak ödüyor.


İstisna sınırının 2013 yılı için 3.000 TL olarak belirlendiği vergiden; 3.000 TL'nin altında kira geliri elde eden kimseler muaf tutuluyor. 


Kira geliri cezası

2013 yılı için istisna sınırının 3.000 TL olduğu kira gelir vergisinde bu tutarın üstünde kira geliri elde edip de ödemeyen kişileri 5 kat faiz ve ceza bekliyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön