26 / 04 / 2024

Taşınmaz kira gelir vergisi ödeme zamanı!

Taşınmaz kira gelir vergisi ödeme zamanı!

Taşınmaz kiralamalarından elde edilen gelirler için kira gelir vergisi ödeniyor. Gayrimenkul sermaye iradı olarak da bilinen vergi iki eşit taksit halinde ödeniyor. İşte Taşınmaz kira gelir vergisi ödeme zamanı...



Taşınmaz kira gelir vergisi ödeme zamanı!

Taşınmaz kiralamalarından elde edilen gelirler için kira gelir vergisi ödeniyor. Gayrimenkul sermaye iradı olarak da bilinen bu vergi, dönem için belirlenen istisna bedelinden yüksek oranda gelir elde edilmesi durumunda ödeniyor.


Vergi, gelirin elde edildiği seneyi takip eden yılda ödeniyor. Bu sene 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında elde edilen taşınmaz kira gelirleri için ödeniyor. 


Vergilendirmede kıstas alınan istisna bedeli her sene yeniden belirleniyor. Mesken ve işyerleri vergileri için ayrı ayrı tespit edilen istisna bedeli bu sene meskenler için 3.200 TL olarak belirlendi. Buna göre, 3.200 TL'nin altında mesken kira geliri elde edenler, vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


İşyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 26.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Aynı şekilde bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


Taşınmaz kira gelir vergisi ödeme zamanı 2014..

Kira gelir vergisi ödemeleri, gelirin elde edildiği seneyi takip eden yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin 1. taksiti Mart ayında ödendi. 


Kira gelir vergisinin 2. taksiti Temmuz ayında ödeniyor. Buna göre 1 Temmuz ile 31 Temmuz tarihleri arasında kira gelir vergisi mükelleflerinin ikinci taksit ödemelerini yapması gerekiyor.


GMSİ rehberi 2014!


Geri Dön