23 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi ödeme zamanı 2015!

Kira gelir vergisi ödeme zamanı 2015!

2014 yılı içerisinde ev veya işyerini kiraya vererek gelir elde eden kimseler, 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Vergi senede 2 taksit halinde ödeniyor. İşte kira gelir vergisi ödeme zamanı 2015...



Kira gelir vergisi ödeme zamanı 2015!

2014 yılı içerisinde ev veya işyerini kiraya vererek gelir elde eden kimseler, 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Ancak her kira geliri olanlar değil, istisna sınırını aşan gelir elde edenler vergi ödemekle mükellef oluyor.


Vergi için istisna bedelleri her sene yeniden belirleniyor. 2014 yılında elde edilen kira gelirleri için meskenlerde 3.300 TL; işyerinde ise 27.000 TL olarak belirlendi.


Bu sınırın üstünde gelir elde edenler vergi öderken; bu sınırın altında yıllık kira geliri olanlar ise vergi ödemelerinden ve beyannameden muaf tutuluyor.


Vergi mükellefleri öncelikle, kira beyannamesi veriyor. Kira beyannameleri 25 Mart'a kadar vergi dairesinden veya internetten önceden hazırlanmış kira beyanname sisteminden verilebiliyor.


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor. 


Sisteme;

- İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya

- Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabiliyor.


Kira gelir vergisi ödeme zamanı 2015..

Senede 2 eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinin 1. taksiti Mart ayında; 2. taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.



Kira beyannamesi vermeyenler nasıl tespit edilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön