19 / 04 / 2024

Kira beyannamesi vermeyenler nasıl tespit edilir?

Kira beyannamesi vermeyenler nasıl tespit edilir?

Kira gelir vergisi kapsamında kimi mükellefler kira gelirlerini beyan etmiyor. Ancak, bu kişiler Maliye tarafından tespit edilebiliyor. Peki, kira beyannamesi vermeyenler nasıl tespit edilir?



Kira beyannamesi vermeyenler nasıl tespit edilir?

Kira gelir vergisi, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Verginin mükellefi ancak istisna bedelinden yüksek gelir elde edilmesi halinde olunuyor.


Ancak kimi mükellefler, elde ettikleri kira gelirlerini yasal bir şekilde tahsil edip, beyanname vermeyerek vergi mükellefi olmaktan kaçınabiliyor.


Bu şekilde kira gelir vergisi ödemeyen kimseler Maliye tarafından tespit edilebiliyor. Peki, kira beyannamesi vermeyenler nasıl tespit edilir?


Gayrimenkulünüze ilişkin tüm bilgiler Maliye Bakanlığı ile paylaşılmakta ve gelişmiş bilgisayar programları ile analiz edilmektedir.


Kira gelirinizi her yılın Mart ayında beyan etmeniz gerekiyor. Önceki yıllara ait beyannamelerinizi de gönüllü uyum kapsamında her zaman verebilirsiniz.


Beyannamenizi İnternet Vergi Dairesi uygulamasından verebilir, ödemelerinizi de internet ya da bankalardan yapabilirsiniz.


Kira beyannamesi vermeyen ya da eksik beyanda bulunan mükelleflerimizden ödemeleri gereken vergiler cezalı olarak tahsil edilmektedir.



Kira beyannamesi vermeyenleri nereye şikayet edebilirim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön