27 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi 1. taksit 2015!

Kira gelir vergisi 1. taksit 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri vergiye tabi tutuluyor. Peki, kira gelir vergisi 1. taksit 2015 ödemeleri ne zaman yapılacak?



Kira gelir vergisi 1. taksit 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri vergiye tabi tutuluyor. Vergilendirmede bazı kıstaslar bulunuyor.


Her sene kira geliri için istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırı aşan kimseler beyanname vererek seçecekleri bir gider yöntemi ile bazı giderleri vergiden indirebiliyor.


2014 yılında elde edilen gelirler için mesken istisna tutarı 3.600 TL olarak tespit edildi. Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen bu istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor.


Seçilebilen gider yöntemleri:

- Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç)

- Gerçek Gider Yöntemi


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor. Peki, kira gelir vergisi 1. taksit 2015 ödemeleri ne zaman yapılacak?


Vergi için öncelikle beyannamelerin 1 - 25 Mart'a kadar verilmiş olması gerekiyor. 1. taksit ödemeleri ise 31 Mart'ta son bulacak.


Kira gelir vergisi beyannamesi en son ne zaman verilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön