26 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi 1. taksit son ödeme günü!

Kira gelir vergisi 1. taksit son ödeme günü!

Gelir Vergisi Kanuna göre, konutlarını kiraya veren mal sahipleri, gelir vergisi mükellefi olarak nitelendiriliyor. Vergi mükellefleri ne zaman ödeme yapacak? İşte kira gelir vergisi 1. taksit son ödeme günü...



Kira gelir vergisi 1. taksit son ödeme günü!

Gelir Vergisi Kanuna göre, konutlarını kiraya veren mal sahipleri, gelir vergisi mükellefi olarak nitelendiriliyor. Bir takvim yılı içinde elde edilen gelirin istisna bedelinden fazla olması durumunda beyanname verilerek, vergi ödenmesi gerekiyor.


Mesken kiralamaları için bu sene istisna bedeli 3.200 TL olarak belirlendi. Buna göre konut kiralamalarında 2013 yılı boyunca elde edilen kira gelirinin 3.200 TL'den yüksek olması durumunda beyanname verilmesi gerekiyor.


Vergi mükellefleri, ev kira vergisi beyannamelerini vergi dairelerine giderek verebildikleri gibi, internet üzerinden online bir şekilde verebiliyor.


İnternetten önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile beyanname verecek olan vatandaşlar bu sisteme; kimlik bilgileri; internet vergi dairesi şifresi veya mavi kart bilgileri ile giriş yapabiliyor.


Eksik beyan veren ya da hiç beyanname vermeyen vatandaşlar konutlardan elde edilen kira gelirleri için 3.200 TL’lik istisnadan yararlanamıyor. 


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.


Ev kira vergisi ödemeleri yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. Kira gelir vergisi 1. taksit son ödeme günü 31 Mart olarak belirlendi.


İkinci taksitlerin Temmuz ayında ödeneceği kira gelir vergisi için beyanname verme zamanı ise en son 25 Mart olarak belirlendi. Son iki gün içerisinde hala beyannamelerini vermemiş olan mükelleflerin, beyanda bulunmaları gerekiyor.



Kira beyanı hadleri!



Geri Dön