19 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi ödeme tarihleri 2015!

Kira gelir vergisi ödeme tarihleri 2015!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olup, kira vergisine tabi tutulıyor. İşte kira gelir vergisi ödeme tarihleri 2015...



Kira gelir vergisi ödeme tarihleri 2015!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” oluyor. Elde edilen kira geliri belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


Verginin mükellefi ise, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor;


- Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç)

- Gerçek Gider Yöntemi


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor.


Vergiyi istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler ödüyor. Mesken ve işyerlerinde bu bedel farklı miktarlarda tespit ediliyor. Vergi için öncelikle beyanname veriliyor.


Beyannamelerin 25 Mart'a kadar verilmesi gerekiyor. Vergi 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, kira gelir vergisi ne zaman ödenir?


Kira gelir vergisi ödeme tarihleri 2015..

Kira gelir vergisi 1. taksiti: Mart ayı

Kira gelir vergisi 2. taksiti: Temmuz ayı



Gayrimenkul sermaye iradından indirilecek giderler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön