28 / 03 / 2024

Emlak gelir vergisi ödeme tarihleri 2015!

Emlak gelir vergisi ödeme tarihleri 2015!

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisinin de ödenmesi gerekiyor. Vergi taşınmazın elden çıkarıldığı tarihi takip eden sene içerisinde ödeniyor. İşte emlak gelir vergisi ödeme tarihleri 2015...



Emlak gelir vergisi ödeme tarihleri 2015!

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisinin de ödenmesi gerekiyor. Bu vergi, edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallar için ödeniyor. 


Vergi taşınmazın elden çıkarıldığı tarihi takip eden sene içerisinde ödeniyor. Buna göre 2015 yılı içerisinde; 2014'te elden çıkarılan gayrimenkullerin vergisi ödenecek. Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Bu bedelden yüksek gelir elde edilmesi halinde deper artış kazancı vergisi ödenecek.


Emlak gelir vergisi ödeme tarihleri 2015..

Beyannameler Mart ayında en geç 25 Mart'ta veriliyor. Taksit ödemeleri ise yine Mart ve Temmuz aylarında yapılıyor.


Peki, ödemeniz gereken vergi değer artış kazancı mı ticari kazanç mı? Nasıl tespit edilecek?


Gayrimenkul alım satım işinin devamlı yapılması durumunda elde edilen gelir değer artış kazancı olarak değil ticari kazanç olarak vergilendirilecektir.


Ticari bir organizasyon içerisinde yapılan satışlar, tek bir satış gerçekleştirilmiş dahi olsa, ticari kazanç olarak değerlendirilecek, ticari bir organizasyon olmaksızın birden fazla satış yapılmış ise (bir yılda birden fazla veya her yıl bir satış yapılması) satışın hangi amaçla yapıldığının tespit edilmesi gerekecektir. 


Bu durumda, kazanç sağlama amacıyla yapılan alımsatım işlemlerinin ticari kazanç kapsamında; şahsi ihtiyaç ya da servetin korunması amacıyla gerçekleştirilen alım-satım işlemlerinin ise değer artış kazancı kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.


Aynı zamanda, bu kazançların bir ticari işletme tarafından elde edilmesi durumunda da elde edilen kazanç ticari kazanç olarak vergilendirilecektir.



Arsa satışında gelir vergisi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön