25 / 04 / 2024

Kira kontratı süresince evde oturmak zorunda mıyım?

Kira kontratı süresince evde oturmak zorunda mıyım?

Taşınmaz mal kiralamaları için yapılan kira kontratı taraflara birtakım sorumluluklar yüklüyor. Kiracı süre bitmeden çıkabilir mi? "Kira kontratı süresince evde oturmak zorunda mıyım?" diyorsanız işte yanıtı..



Kira kontratı süresince evde oturmak zorunda mıyım?

Taşınmaz mal kiralamaları için yapılan kira kontratı taraflara birtakım sorumluluklar yüklüyor. Kiraya veren bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor


Genellikle yıllık olarak hazırlanan kira kontratı, süresiz de olabiliyor. 


Peki, bir mesken kiraladığınızı ancak süre dolmadan çıkmak istediğinizi düşünelim. "Kira kontratı süresince evde oturmak zorunda mıyım? diyorsanız hemen yanıtlayalım:


Kira kanununa göre, kiracı sözleşme süresi bitmeden önce, tek taraflı olarak evden çıkamıyor. Ancak kiracı, ev sahibinin de kontratın erken bitmesini kabul etmesi ile çıkabiliyor.


Aksi takdirde, ev sahibi kontratın erken bitmesini istemiyorsa ve evin kullanılmasında bir güçlük, başka bir engel olmadığı takdirde kiracı evden çıkamıyor.


Eğer çıkarsa, kontratta belirlenen süre boyunca kirayı ödemek zorunda kalıyor. Bu nedenle kira kontratı bitmeden evden çıkılması kiracı için kazançlı bir iş olmayacaktır. Bu durum kanunda şu şekilde açıklanıyor;


Kiralananın sözleşmenin bitiminden önce geri verilmesi

MADDE 325- Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. 


Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer.


Kiraya veren, yapmaktan kurtulduğu giderler ile kiralananı başka biçimde kullanmakla elde ettiği veya elde etmekten kasten kaçındığı yararları kira bedelinden indirmekle yükümlüdür.


Kira kontratı kanunu!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön