23 / 04 / 2024

Kira ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilir?

Kira ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilir?

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ve kiracı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu anlaşmada belirtilen bedelin belirlenen tarihlerde ödenmesi gerekiyor. Peki, kira ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilir?



Kira ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilir?

Kira sözleşmesi, gayrimenkul sahibi ile kiracısı arasında imzalanıyor. Bu sözleşme ile tarafların birbirlerine karşı hak ve sorumlulukları doğuyor. 


Tarafların noter huzurunda imzalayabildikleri kira sözleşmesi, noter olmadan da bir şahit huzurunda taraflar arasında imzalanabiliyor.  


Kira sözleşmesinde belirtilen hususların doğru eksiksiz olması gerekiyor. Sözleşmede belirtilen hükümlere tarafların uyması gerekiyor. Peki, kira ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilir?


Kira parası, kira sözleşmesinde kiraya verenin belirttiği banka hesabına ve yine kira sözleşmesinde belirtilen tarih aralığında “her ay” ödeniyor. Genel uygulama bu şekilde oluyor.  Sözleşmede bu konu ile ilgili bir kesinlik yoksa Borçlar Kanunu’nun ilgili hükümleri uygulanıyor. 


Kiracının, kira parasını zamanında ve tam olarak ödememesi durumunda kiraya verenin kira sözleşmesini feshetme ve kiracıyı tahliye etme hakkı bulunuyor. Bunun için kiraya veren, kiracısına ihtar vasıtasıyla süre vermeli ve bu süre içerisinde kiracı borcunu tamamen ya da kısmen ödemezse kira sözleşmesinin ortadan kalkacak olduğunu belirterek  ve sonrasında da tahliye davası açabiliyor. 


Kiracıya icra takibi yoluyla başvurulmasında, kiracının kiralanan yerden tahliyesi sonucunu alabilmek için kiracıya “örnek no 13” dediğimiz bir ödeme emri gönderiliyor ve kiracıya birikmiş kira

borcunu ödemesi için 30 günlük süre veriliyor. 


Kiracı, kendisine tebliğ edilen ödeme emrine 7 günlük süre içinde itiraz etmezse takip kesinleşiyor. Takip kesinleştikten sonra 30 günlük süre başlıyor. 30 günlük süre içerisinde kiracı kira borcunu kiraya verene ya da icra dairesine öderse tahliye

edilmekten kurtuluyor. 


Ancak 30 günlük süre içerisinde bir ödeme yapmazsa kiraya verenin yetkili İcra Mahkemelerinde tahliye davası açarak kiracıyı tahliye ettirme hakkı doğuyor. Bu dava olumlu sonuçlanıp kesinleşince, kiraya veren, kiracısı aleyhine icra takibi başlattığı icra dairesindeki dosya ile icra memurları ile birlikte giderek kiracısını mülkünden çıkarabiliyor.  Bu şekilde tahliyeye “temerrüt nedeniyle tahliye” diyoruz



Kira ödenmezse ev sahibi ne yapabilir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön