25 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi nedir? Kira sözleşmesi nasıl hazırlanır?

Kira sözleşmesi nedir? Kira sözleşmesi nasıl hazırlanır?

Ev veya iş yeri gibi bir mülk kiralanacağı zaman kiracı ile mülk sahibi arasında yapılan yazılı anlaşmayla taraflar arasında yaşanabilecek sorunların önüne geçiliyor.



Ev veya iş yeri gibi bir mülk kiralanacağı zaman kiracı ile mülk sahibi arasında yapılan yazılı anlaşma kapsamında  her iki tarafın da hakları yasal olarak güvence altına alınıyor. Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; iki taraf arasında gelecekte yaşanacak anlaşmazlıkların da önüne de kira sözleşmesi ile geçiliyor. Peki kira sözleşmesi nasıl hazırlanır? Kira sözleşmesi hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?

KİRA SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Mülk sahibi ile kiralayan kişi arasında düzenlenen sözleşmeye denir. Türk Borçlar Kanunu 29. maddesinde kira kontratı ile ilgili şu ifadeler yer alıyor: "Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme." 

KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL HAZIRLANIR?

Ev sahibi ve kiracı arasında yapılan kira sözleşmesi 3 bölümden oluşur.

Kiralama ile ilgili bilgiler
Kiralanacak olan mülkün cinsi, adresi, mülk sahibi ile kiralanacak yerin adresi ve iletişim bilgileri, kiralama sürecinin başlangıcı ve bitişi ile birlikte kira bedeli yazılıyor. 

Teslim edilen demirbaşlar
Kiralama yapılan mülkle ilgili belli başlı demirbaşları sahipleniyorsunuz. Kombi, elektrik ve su sayaçlarının bulunduğu bu bölüme, aidat bilgileri, depo ve posta kutusunun anahtarları gibi bilgiler yer aldı.

Sözleşmeyle ilgili genel koşullar
Kiralanan mülk içinde yapılacak tadilatlar, kiranın yatırılacağı banka hesabı gibi diğer bilgiler ise maddeler halinde yazılıyor.

Yapılan kira kontratı ikişer nüsha olarak doldurulmalı ve nüshalardan biri kiracıda diğeri ise mülk sahibinde kalıyor.

KİRA SÖZLEŞMESİ HAZIRLANIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN! 

- Kiraya verenin mülk sahibi olduğuyla ilgili tapuyu ya da vekaleti görerek kontratı doldurmalısınız.

- Kontrata mülke ilişkin bilgiler olan adres, mülkün niteliği (ev, işyeri) gibi temel bilgileri yazmalısınız.

- Daha sonra kiraya veren ve kiracıya ilişkin kişisel bilgileri eksiksiz doldurmalısınız. T.C. kimlik bilgilerinin yazıldığından emin olmalısınız.

- Kiralayan ile anlaştığınız kira bedelini ve ödeme tarihlerini yazmanız gerekiyor.

- Kira kontratında yer alan tarihlerin doğru olmasına dikkat edilmeli.

- Kiralanan mülkün içinde bulunan demirbaşlara ait bilgiler doldurulmalı.

- Kira kontratını kefiller huzurunda imzalamanız çok daha sağlıklı olur. Kira kontratının bütün sayfalarında her iki tarafın imzaları mutlaka olmalısınız.

– Yine sözleşmeye, kira bedelinin yatırılacağı banka hesap bilgilerini ve ne şekilde yatırılacağını detaylı olarak yazmanız gerekiyor.

– Kira kontratında depozitonun içeriği ve hangi şartlarda iade edileceği açık bir şekilde yer almalı.

- Eğer depozito verdiyseniz hangi tarihte ne kadar verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alınacağını bilmeniz gerekiyor.

- Kira bedeli havale veya eft olarak gönderilecekse “2019 yılı Mart ayı kira bedeli” şeklinde bir açıklama ile göndermelisiniz.

- Kontratın bundan sonraki kısmı matbu şekilde yasal hükümlerle doludur. Burayı okuduktan sonra imza aşamasına geçebiliyorsunuz.
 


Geri Dön