26 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinin süresinin uzatılmasında damga vergisi!

Kira sözleşmesinin süresinin uzatılmasında damga vergisi!

Kira sözleşmesinin süresinin uzatılmasında damga vergisi belirtilen oranda yine alınıyor. Ancak yazılı bir karar alınmadan otomatik olarak uzayan kira sözleşmelerinde damga vergisi alınmıyor. Kanunun hükümleri haberimizde...




Kira sözleşmesinin süresinin uzatılmasında damga vergisi!


Kira sözleşmesinin süresinin, süre uzatımına ilişkin yazılı bir karar alınmaksızın veya yeni bir sözleşme düzenlenmeksizin veya mevcut sözleşmeye bu hususa ilişkin ayrıca bir şerh konulmaksızın otomatik olarak uzaması halinde, damga vergisine tabi bir kağıt bulunmadığından, uzatılan süre için damga vergisi aranılmaz.  


Ancak, söz konusu sözleşmeye süre uzatımına ilişkin şerh konulması veya bu konuda bir karar alınması veya süre uzatımına dair ilk kağıda atıf yapan yeni bir kağıt düzenlenmesi halinde, sözleşme değişikliğine ilişkin bu kağıdın, uzatılan süre ve kira bedeli esas alınmak suretiyle hesaplanacak matrah üzerinden Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I/A-2 fıkrasına göre damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.


Kira sözleşmesinin süresinin uzatılmasında damga vergisi!


Kanunen açıklanan hükümler şöyledir: 


488 sayılı Damga Vergisi Kanunu' nun 2. maddesinde “Vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhler de Damga Vergisine tabidir.”denilmektedir. Bu madde özellikle belirtilen husus değişikliklerin mektup ve şerhler ile yapılması halinde yapılan değişikliklerin damga vergisine tabi olacağıdır. Çünkü mektup ve şerhlerle yapılan değişikliklerde önceki sözleşmenin bazı hükümleri değiştirilebilmekte ya da süresi uzatılabilmektedir. Sonuçta mektup ve şerhle yapılan değişiklik ne olursa olsun yeni bir kağıdın düzenlenmesi söz konusu olduğundan bu işlemler sonucunda damga vergisinin doğacağı açıktır. 

 

Aynı şekilde bu kanunun 14. maddesi hükümlerine göre de “mukavelenamelerin müddetinin uzatılması halinde aynı miktar veya nispette vergi alınır.” denilmektedir. Bu maddeden de anlaşıldığı üzere kanun koyucu vergi miktarı açısından mevcut bir mukavelenamenin süresinin uzatılması ile yeni bir mukavelename düzenlenmesi arasında bir fark gözetmemiştir.[3] Ancak bu madde geçen uzatılması kelimesinden de kendiliğinden uzaması değil ayrıca bir kağıtla, şerhle ya da mektupla uzatılma anlaşılmalıdır. Dolayısıyla bu tür uzatılmaya yönelik kağıtlar da damga vergisi konusuna girmektedir.

               

Kira sözleşmesinin süresinin kendiliğinden uzamasında damga vergisi!

 

Yukarıdaki açıklamaların dışında bir çok kira sözleşmesinde ayrı bir madde olarak şu ifade yer almaktadır. “ Kira sözleşmesi süresinin bitimine 15 gün kala hiçbir itirazda bulunulmaması durumunda sözleşme kendiliğinden uzar.” Hükümlerinde buna benzer ifadeler bulunan sözleşmelerde sürenin uzatılması değil kendiliğinden uzaması söz konusudur. Bu durumda yeni bir kağıt düzenlenmesine gerek olmadığı için ayrıca bir damga vergisi hesaplanmasına da gerek yoktur. Maliye Bakanlığı da verdiği birçok özelgede yeni bir kağıt düzenlenmeden veya ayrı bir şerh ve mektupla uzadığı belirtilmeyen kira sözleşmelerinde damga vergisi hesaplanmayacağını belirtmiştir.



Kira sözleşmesi damga vergisi ne zaman ödenir?
Kefilli kira sözleşmesi damga vergisi oranı!
Kira sözleşmesi damga vergisi nasıl ödenir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön