20 / 04 / 2024

Kira stopajı nedir, nasıl hesaplanır?

Kira stopajı nedir, nasıl hesaplanır?

Kira stopajının ne olduğu ve kira stopajının nasıl hesaplandığı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte merak edilen detaylar!



KİRA STOPAJI NEDİR?

Ticari mülklere uygulanan bir çeşit vergilendirme sistemine kira stopajı denir. Bu amaçla kira gelirinin gayrimenkul sahibine ulaşmadan ödenmesi gereken vergi olarak da adlandırılabilir. Böylelikle daha kolay ve düzenli bir şekilde vergiler ödenmektedir. Daha açık ifade edilirse İşyeri olarak kiralanan mülklerin, kira bedelleri üzerinde uygulanan stopaj vergi kesintisine denilmektedir.

Kanuna göre ele alırsak,  “Kamu idare ve kurumları iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini açıklamaya mecbur olan ticaret ve serbest meslek ile uğraşan zirai kazançlarını bilanço hesabına göre tespit eden yani çiftçiler nakit veya hesaba yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.” denilmektedir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön