25 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Fazla aidat ödemeyin!

Kiracılar dikkat! Fazla aidat ödemeyin!

Binalarda ortak giderler için ödenen aidatlar kira fiyatlarıyla yarışır duruma geldi. Avukat Ali Güvenç Kiraz, aidatta yazılı her kalemi ödemek zorunda kalan kiracılar için uyarılarda bulundu.



Apartman ve sitelerde ortak giderler için ödenen aidatlar sadece kiracıları değil ev sahiplerini de ilgilendiriyor. Ev sahibinden değil o evde yaşayan kiracıdan aidatlarda kiracılar herşeyi ödemek zorunda bırakılıyor. Aidatta yazılı her kalemi ödemek zorunda kalan kiracılar dikkat. Ev sahibinin ödemesi gerekeni siz ödemeyin! Ev sahibi ya da kiracıların aidat giderlerini detaylıca sorgulaması gerekiyor.

Aidatlar kiralarla yarışıyor

Posta Gazetesi'nden Hülya Çaylak'ın haberine göre, konutlardaki yüksek aidat sorunu yapılan harcamalar nedeniyle ev sahiplerinden ya da kiracıdan her ay talep ediliyor. Kiralarla yarışır duruma gelen aidatlarla vatandaşlar ne yapacağını şaşırmış durumda. Site yöneticilerinden şikayet eden kiracılar için en iyi yöntem 2 yılda bir kez yapılan kat malikleri (ev sahipleri) kurul toplantısına katılmak.

İşletme bütçesini ödemeyin

Ev sahipleri için toplantıları takip etmek çözüm yolu olurken kiracıların ne yapması gerektiğini Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz anlattı. Kiraz, “Bunlar yatırım ve işletme kalemleridir. Ev sahibinin ödemesi gerekenler yatırım bütçesine, kiracının ödemek zorunda olduğu ise işletme bütçesine dahildir” şeklinde konuştu.

İtiraz edin

Bir binada asansör değişiminin giderini ev sahibinin ödemesi gerektiğini söyleyen Kiraz,  “Ancak asansör tamir edilecekse bunu kiracı öder. Ya da binaya mantolama yapılacaksa ev sahibi öder. Bazı binalarda yarı yarıya ödendiği oluyor ama bu doğru bir uygulama değil. Kiracı aidata yansıyan bu kalemleri inceleyerek itiraz etmeli” dedi.

Detayları öğrenin 

Kiracının aidata nelerin dahil olduğunu öğrenmesi gerektiğini söyleyen Kiraz, “Örneğin, kat görevlisinin gideri kiracıya ait ancak bazı bina yönetimleri, görevlinin kıdem tazminatı hesabına da belirli bir miktar yatırıyor. Bu miktarı ise ev sahibi ödemeli. İşte bu gibi detayları inceleyerek kiracı daha az aidat ödeyebilir” açıklamasında bulundu. 

Yargıtay kararı 

Mal sahiplerinin ortak giderleri ödemekle zorunlu olduğunu belirten Kiraz, “Mesela giriş katta evi olanlar asansör kullanmadığı için itiraz ediyor ancak bu ortak gider ama Yargıtay’ın aldığı emsal karar var. yargıtay, bebek odası ve bakıcısı olan bir sitede, ev sahibi olan bir öğrencinin bu alanları kullanmadığı için giderlerini ödemesi gerekmediğine hükmetti” ifadelerini kullandı.

Aidatını ödemeyenler için hukiki sürecin başlatılabileceğini söyleyen Kiraz, “Kat mülkiyeti Kanunu’na göre aidatını ödemeyen vatandaşa icra takibi başlatılıyor ve ödenmeyen aidatlar için aylık yüzde 5 gibi bir faiz uygulanıyor. Bazı lüks sitelerde 3 aylık aidat için 15 bin lira bile istiyorlar. Kanun’da herhangi bir kısıtlama yok” dedi.

 

Site yönetiminde aidat ayarı!

 

12 maddede sitelerde düşük aidat yaklaşımı!

 


Geri Dön