19 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Kira ödemeleri nasıl yapılacak?

Kiracılar dikkat! Kira ödemeleri nasıl yapılacak?

Koronavirüs salgını nedeniyle pek çok hukuki ve ekonomik tedbirler alındı. Milyonlarca kiracı da kira ödemelerinin nasıl olacağını düşünüyor. İşte merak edilen o sorunun yanıtı...




Koronavirüs salgını nedeniyle pek çok hukuki ve ekonomik tedbirler alındı. Sözcü'den Damla Güler'in  haberine göre, alınan tedbirlerden bir tanesi de kira sözleşmeleri ile ilgili oldu. Fakat gerçekleştirilen düzenleme sadece iş yeri kiraları ile sınırlı kaldı. İş yeri kiracıları ile konut kiracılarının durumunu ve yasal haklarını Avukat Dr. Rezan Epözdemir masaya yatırdı. Epözdemir bu durumun kamuoyunda 'kiracı 4 ay kira ödemeyecek' olarak anlaşıldığını belirtti ve ödenemeyen kiraların daha sonra faiziyle ödeneceğini söyleyerek kiracıları uyardı.

Kiralar ile ilgili sözleşmenin 1 Mart – 30 Haziran 2020 tarihleri arasında geçerli olduğunu söyleyen Avukat Dr. Rezan Epözdemir, “Bu düzenleme sadece iş yeri kiraları ile ilgili, mesken ve konut kiraları için geçerli değil” şeklinde konuşarak vatandaşları uyardı.

Kiracılar dikkat! Kira ödemeleri nasıl yapılacak?

Bu düzenleme ile kiracının belirlenen 4 ay içinde kirasını ödeyememesi halinde sözleşmesinin feshedilemeyeceği ya da tahliye kararı verilemeyeceğini dile getiren Epözdemir, “Kamuoyunda kiracı 4 ay kira ödemeyecek diye anlaşıldı. Hayır böyle bir şey yok. Kiraya verenin hakkı yine baki kalacak. Kiracı durumu düzeldiğinde 4 aylık kirasını faiziyle ödeyecek. Yani düzenlemede kirayı ödememe konusunda kiracıya muafiyet sağlanmıyor” şeklinde konuştu.

DÜZENLEME EV KİRALARINI KAPSAMIYOR


Ev kiraları için durumun farklı olduğunu dile getiren Epözdemir, “Bu konuda yasada bir boşluk var. Ev kiraları bu düzenlemeden faydalanamıyor” dedi. Yargıtay kararlarında mücbir sebebin öngörülmesi, karşı konulması mümkün olmayan durum olarak belirtildiğini söyleyen Epözdemir, “Dolayısıyla salgın hastalık da deprem, yangın, sel gibi mücbir sebep sayılır der Yargıtay” diye konuştu.

“MÜCBİR SEBEPLE KİRA ÖDEMEMEK HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL”


Yapılan düzenleme ile olmasa da Borçlar Kanunu’na göre mücbir sebep ortaya çıktığında kiracının sözleşmeyi feshetme hakkı olduğunu belirten Epözdemir, “Ancak kira ödeme borcunu mücbir sebep ileri sürülerek ödemekten kaçınılması hukuki açıdan mümkün olmayacaktır. Konut kiracılarının mağduriyet yaşamaması için mutlaka yasal düzenleme yapılmalıdır” diye konuştu.

 

AVM'lerde kira indirimi uygulanması meclis gündeminde!

Kira geliri olanlar dikkat! İşte merak edilen her şey!


Geri Dön