19 / 04 / 2024

Kira artışı nasıl yapılır?

Kira artışı nasıl yapılır?

Yeni Borçlar Kanunu gereğince ev sahibinin yapacağı zam ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanıyor. Peki, kira artışı nasıl yapılır?



Kira artışı nasıl yapılır?

Yeni Borçlar Kanunu gereğince ev sahibinin yapacağı zam ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanıyor. Peki ÜFE nasıl hesaplanır?


ÜFE nedir? ÜFE nasıl hesaplanır?

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksidir.


Yıllık üfe hesabı..

Endeks formulü: Laspeyres

Referans dönem: 2003

Temel fiyat endekslerinin hesaplanması: Fiyat oranlarının ortalaması alınmaktadır.

Ağırlıkların güncellenme sıklığı: Her yıl.

Cari ağırlıkların ait olduğu dönem: t-2

Mevsimsel düzeltme: Yapılmamaktadır.

Ürün sepetinin ve ağırlıklarının güncellemesi, her yılın sonunda yapılmakta ve zincirleme Laspeyres formülü ile seri devam ettirilmektedir. Her yıl Aralık ayı itibari ile, yeni maddeler endekse dahil edilmekte ve yeni ağırlıklar endeks hesabında kullanılmaktadır. Cari fiyatların, “yeni fiyat referans dönemi (Po)” olan bir önceki Aralık ayının fiyatlarına bölünmesiyle, endeks hesaplanmakta ve Aralık ayı endeksi ile çarpılarak zincirleme işlemi yapılmaktadır.


Yukarıda belirtilen hesaplama formülü doğrultusunda tespit edilen ÜFE oranları, kira artışını da etkiliyor. Borçlar Kanunu gereğince ev sahibinin yapacağı zam ÜFE oranlarından yüksek olamıyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Mayıs 2014


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,52 düştü

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,52 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,66 artış gösterdi.


Kira artışı nasıl olur?

Mayıs ayına ait verilere göre kira bedelinde en fazla yüzde 11,28 oranında zam yapılacak. Örneğin 1.000 TL'lik kira bedeli yeni kira döneminde en fazla 1112,8 TL olacak.


Kira artış oranları Mayıs 2014!


Geri Dön